De Europese Commissie heeft belastingafspraken opgevraagd tussen Nederland en een aantal multinationals. Maar Nederland wil geen inzage in de gegevens geven.
De Europese Commissie heeft de taxrulings opgevraagd tussen Nederland en een aantal multinationals, waaronder Microsoft, Pfizer, GlaxoSmithKline en Kraft Foods. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover Trouw.
Nederland wil echter geen inzage geven in de belastingasfpraken met deze bedrijven. De leider van de Duiste Groenen, Sven Giegold, vindt dit ‘teleurstellend en onaanvaardbaar’, zo zegt hij in de Stentor. Giegold, lid van de Bijzondere Commissie fiscale rulings van de EC, mocht een deel van de stukken over taxrulings tussen bedrijven en Europese landen inzien, maar niet die van dertien landen die daartegen bezwaar hadden, waaronder Nederland.
Geheimzinnige belastingstelsels
Ook het dinsdag verschenen rapport “Fifty Shades of Tax Dodging” van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat de meeste EU-landen nog steeds geheimzinnige belastingstelsels faciliteren. ‘Er is in het afgelopen jaar nauwelijks iets veranderd’, concludeert Katrin McGauran, Tax Justice-onderzoeker bij SOMO. De meeste EU-lidstaten uit het rapport, waaronder Nederland, bieden nog steeds bieden volop mogelijkheden voor multinationals en vermogende particulieren om belastingen te ontwijken, en geld te verbergen. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor de burgers in ontwikkelingslanden, en in de EU. ‘Ook de Nederlandse staat loopt geld mis dankzij belastingontwijking door multinationals, zoals door de illegale overeenkomst met Starbucks’, zegt McGauran. “Dit rapport toont aan dat de maatregelen van EU-landen om belastingontwijking tegen te gaan, onvoldoende zijn geweest. Een jaar na LuxLeaks is er nauwelijks iets veranderd en is het nog steeds wachten op maatregelen en meer transparantie. Voor elke ‘maas in de wet’ die wordt gedicht, verzinnen Europese regeringen nieuwe belastingvoordelen voor bedrijven. We denken dat het de hoogste tijd is voor een eerlijker belastingstelsel”, stelt McGauran.
Het ministerie van Financiën herkent zich niet in de opmerkingen van Giegold, zo laten zij weten aan de Stentor. ‘Nederland heeft zo goed mogelijk mee gewerkt met de onderzoekscommissie. Staatssecretaris Wiebes heeft haar een groot aantal documenten gestuurd. Daarnaast heeft hij de commissie ontvangen en vragen beantwoord.’
Geef een reactie