Het wordt mogelijk gemaakt om de inhoudingsplicht over bepaalde rentevoordelen op personeelsleningen (rentekorting) van een gepensioneerde werknemer naar de pensioenuitvoerder te verleggen. Dat bevestigt staatssecretaris Wiebes in de Memorie van Antwoord van het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015.
Wat betekent dat voor werkgevers?
Indien u met uw werknemers een rentekorting overeen bent gekomen voor leningen die uw werknemers bij u hebben gesloten, hoeft u voor het rentevoordeel voor bepaalde leningen onder voorwaarden nu geen belastbaar loon in aanmerking nemen voor de loonbelasting via een zogenoemde nihilwaardering. In de Fiscale Verzamelwet 2015 wordt voorgesteld de nihilwaardering van rentevoordelen op personeelslening afgesloten voor de aanschaf of verbetering van een eigen woning per 1 januari 2016 op te heffen. De werknemer is hierdoor loonheffing verschuldigd over het voordeel. Indien u met uw (oud-)werknemers overeengekomen bent dat de rentevoordelen op een personeelslening ook na de datum van pensionering zal doorlopen, dan kunt u met ingang van 1 januari 2016 (weer) inhoudingsplichtig zijn voor deze oud-werknemers. Door een voorgestelde aanpassing in het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt het mogelijk gemaakt dat deze (herleefde) inhoudingsplicht over rentevoordelen op personeelsleningen van een gepensioneerde werknemer wordt verlegd naar de pensioenuitvoerder (die reeds inhoudingsplichtig is voor de betreffende oud-werknemer). Deze verlegging resulteert veelal in een lastenverlichting voor u als werkgever.
Wat betekent dat voor pensioenuitvoerders?
De oud-werkgever dient met u als pensioenuitvoerder in overleg te treden over de mogelijke verlegging van de inhoudingsplicht indien gepensioneerde werknemers nog van een rentekorting op personeelsleningen gebruik maken. De verlegging van de inhoudingsplicht naar u als pensioenuitvoerder houdt in beginsel een zekere verzwaring van de administratieve lastendruk voor u als pensioenuitvoerder. U wordt niet wettelijk verplicht om de inhoudingsplicht over de rentevoordelen over te nemen. De oud-werkgever moet u de benodigde gegevens verstrekken om de verlegging van de inhoudingsplicht mogelijk te maken.
Achtergrond
Door de Fiscale Verzamelwet 2015 wordt de nihilwaardering van rentevoordelen op personeelslening afgesloten voor de aanschaf of verbetering van een eigen woning opgeheven. De werknemer is hierdoor loonheffing verschuldigd over het voordeel. Het rentevoordeel mag niet – tenzij een aanvullend voorstel tot wijziging op dit punt alsnog wordt aangenomen – als eindheffingsbestanddeel in het werkkostenbudget worden gebracht waardoor de werkgever de heffing direct voor zijn rekening neemt. Doorgaans wordt tussen werkgever en werknemer overeengekomen dat de rentevoordelen op een personeelslening ook na de datum van pensionering zal doorlopen. Voor deze rentevoordelen blijft de oud-werkgever inhoudingsplichtig. Echter, aangezien een oud-werkgever meestal geen loon meer aan de gepensioneerde werknemer verstrekt kan het praktischer zijn dat de pensioenuitvoerder de inhouding overneemt.
Geef een reactie