De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de zogeheten Sopora-zaak. Centraal in deze casus stond de vraag of de huidige 30%-regeling in strijd is met het vrije verkeer van werknemers binnen de EU.
De vraag of in strijd is met het vrije verkeer komt op, omdat de huidige 30%-regeling onder meer als voorwaarde stelt dat ‘de werknemer twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaand aan de aanvang van de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland’.
Overcompensatie
Het Hof van Justitie van de EU oordeelde dat dit het geval zou zijn als de 30%-regeling systematisch aanleiding tot een duidelijke overcompensatie geeft. AG-Niesen had al eerder nader geconcludeerd dat dit niet het geval was. Het was nooit de bedoeling van de wetgever en in de praktijk, zo stelt de Hoge Raad in navolging van de AG, is dat doorgaans ook niet het geval. Slechts bij (zeer) hoge beloningen ‘laat zich denken’ komt overcompensatie voor. Maar het merendeel van degenen die de 30%-regeling mogen toepassen hebben een beduidend lager inkomen.
150 km-criterium
Het arrest verbaast ons niet, mede gelet op eerdere conclusie van de AG. De uitspraak is uiteraard teleurstellend wanneer u niet aan het 150 km-criterium voldoet. Zeker wanneer u op 150 km of minder van de Nederlandse grens woont, maar op meer dan 150 km van uw werkplek. Of wanneer u wel op meer dan 150 km afstand woont, maar niet gedurende de gehele ‘referentieperiode’.
Aan de andere kant biedt het arrest misschien ook houvast. De ‘steekproef’ die de AG voor hen kosteloos heeft uitgevoerd, toont blijkbaar aan dat een kostenvergoeding van 30% van het loon niet onredelijk is. Uit de steekproef zou ook blijken dat naarmate het inkomen lager is, een hoger percentage van toepassing zou kunnen zijn. Als de Belastingdienst sportief is, zou die steekproef dan ook moeten worden geaccepteerd.
Kostenvergoeding
Daarnaast zou de Belastingdienst moeten toestaan dat deze groepen werknemers een kostenvergoeding voor de werkelijke extraterritoriale kosten krijgt van tenminste 30% zonder dat zijzelf hier onderzoek naar hoeven doen. Ditzelfde zou dan ook moeten gelden voor werknemers die minder verdienen dan de inkomensgrens die geldt voor de officiële 30%-regeling. Ook goed voor de lastenverlichting, waar altijd zozeer naar gestreefd wordt.
Bron: BDO
Geef een reactie