Tijdens een overleg tussen EnShared en de Belastingdienst is het duidelijk geworden dat bij levering van de stroom aan de leden van de VvE middels de Postcoderoos-regeling de BTW over de investering van zonnepanelen kan worden teruggevraagd.
Dat meldt duurzaam energieproducent EnShared op haar webiste.
Particuliere woningeigenaar en BTW-teruggave
Sinds eind 2013 is het mogelijk om als consument de BTW over de investering van zonnepanelen terug te vragen. Dit naar aanleiding van een Uitspraak van het Europese Hof. Veel leveranciers van zonnepanelen bieden tegenwoordig een extra dienst aan waarin zij voor hun klanten deze BTW terugvragen.
Geen BTW-teruggave bij zonnepanelen voor (alleen) gezamenlijke verlichting
Een VvE (voor een huizencomplex) is een onderneming zonder winstoogmerk en kent in de meeste gevallen dan ook geen BTW-plicht. Als een VvE besluit om te investeren in zonnepanelen wordt vaak gekozen om het stroomverbruik van de gezamenlijke verlichting en liftinstallatie duurzaam op te wekken. In dit geval kan geen BTW over de investering worden teruggevraagd. Het leveren van stroom aan het eigen pand wordt gezien als een activiteit zonder winstoogmerk en is niet BTW-plichtig. Dit is één van de redenen waarom het rendement voor een zonnepanelen-installatie in dit geval laag is.
Postcoderoos-regeling biedt soelaas
De postcoderoos-regeling is een fiscale regeling speciaal ontwikkeld voor Vereniging van Eigenaren en Energiecoöperaties om stroom van zonnepanelen te delen met hun leden. Met de postcoderoos-regeling verkoopt de VvE de stroom van de zonnepanelen aan een energieleverancier en krijgen zij een vaste vergoeding per opgewekte eenheid stroom. De stroom wordt niet voor haar eigen pand gebruikt, maar verkocht aan een energieleverancier waardoor de VvE voor dit onderdeel door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Daardoor kan de VvE de BTW over de investering terugvragen wat een flinke kostenbesparing oplevert. Wel moet BTW worden afgedragen over de geproduceerde en verkochte zonne-energie.
Jeroen van Rossum zegt
Leg toch nog eens uit waarom het een kostenbesparing zou opleveren om BTW plichtig te zijn.
Ja, de BTW plicht leidt bij investering tot een belastingteruggave en daarmee tot een lagere investering. Aan de andere kant hoef je zonder BTW plicht geen BTW af te dragen als je energie produceert. Onder de voorwaarde dat de installatie deugdelijk is en lang genoeg mee gaat maak je op de component BTW winst, als je die niet hoeft af te dragen.
Hebben we hier niet het zwakke punt te pakken van de huidige installaties? Eigenlijk zijn ze niet rendabel, en heel beslist is de terugverdientijd te lang in verhouding tot de (risico’s van een korte) levensduur. Dat kun je wel verdoezelen met complexe fiscaal gedreven constructies, maar je verbetert er niets mee. Wel worden nu constructies bepleit die energiebedrijven een administratieve rol geven. Is het achterliggende motief dat energiebedrijven het minder leuk vinden om buiten spel gezet te worden, of is het doel om als energiebedrijf marges mee te snoepen (nu of in de toekomst)?
Als het gaat over complexe fiscaal gedreven constructies: hebben we niet genoeg geleerd van winstverdriedubbelaars?