‘Achteraf moet ik concluderen dat de besluitvorming te haastig is geweest en niet zorgvuldig’, dat schrijft staatssecretaris Wiebes in zijn brief aan de Tweede Kamer over de totstandkoming van de vertrekregeling bij de Belastingdienst.
De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij naar schatting 5000 banen zullen vervallen. Minstens 5.000 medewerkers verliezen dan hun werk, terwijl 1500 nieuwe data-analisten worden aangenomen. In januari 2016 startte een vrijwillige vertrekregeling om de mobiliteit binnen de Belastingdienst te bevorderen. De belangstelling voor de vrijwillige vertrekregeling was echter groter dan de verwachte 5000 fte. Daarom werd de regeling in juni aangepast en per 1 september gestopt.
Fouten in totstandkoming
Volgens Wiebes zijn er een aantal zaken fout gegaan rond de totstandkoming van de vertrekregeling. Zo waren de ramingen van de uitstroom, zowel qua aantallen, vertrekmoment als waar het gaat om de verdeling over de functieniveaus en de leeftijdsgroepen, gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, zoals de verwachting dat de 4.800 fte uitstroom niet overschreden zou worden. Dit maximum is vervolgens niet in het juridisch kader vastgelegd, waardoor een hogere overschrijding van de uitstroom mogelijk was, schrijft Wiebes. Ook had rekening gehouden moeten worden met de risicofactor van een RVU-heffing (Regeling Vervroegde Uittreding) door deze te verwerken in het budget. Tevens is het proces rond de budgetvrijgave niet goed doorlopen. In dit proces is duidelijk geworden dat bij de Belastingdienst een cultuur bestond om zaken die primair de Belastingdienst aangaan, dicht bij zichzelf te houden, passend in een lange geschiedenis van autonomie. Andere betrokken partijen zijn volgens de staatssecretaris daardoor soms niet of pas achteraf betrokken bij de besluitvorming.
Verdere risico’s voor continuïteit zijn weggenomen
Met de sluiting van de regeling per 1 september 2016 zijn verdere risico’s voor de continuïteit en budgettaire risico’s weggenomen, aldus Wiebes. Ook kan beter worden gereageerd op de uitstroom, omdat eerder vaststaat wanneer de uitstroom plaatsvindt. Tevens is sneller duidelijk hoeveel mensen en geworven moeten worden en voor welke functies. ‘Achteraf moet ik concluderen dat de besluitvorming te haastig is geweest en niet zorgvuldig,’ schrijft de staatssecretaris.
Maatregelen
Wiebes heeft maatregelen getroffen om de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen. Zo verandert de rol van de CFO-functie binnen de Belastingdienst. Deze gaat zich sterker op controltaken richten, en minder op het primaire proces. Verder worden de checks and balances ten aanzien van en binnen de Belastingdienst versterkt. Ook wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe inrichting van het directoraat-generaal Belastingdienst op het ministerie en wordt de positie van de directie Financieel Economische Zaken, als concerncontroller van het ministerie, versterkt. De staatssecretaris heeft er ook voor gezorgd dat de eigenaarsrol van de secretaris-generaal met betrekking tot de Belastingdienst is versterkt, zodat de ophanging steviger wordt en meer in lijn is met andere uitvoeringsorganisaties binnen het Rijk. Ook de cultuur binnen de Belastingdienst moet veranderen, aldus de staatssecretaris.
Extra uitgaven van 70 miljoen euro
De extra uitgaven die gepaard gaan met de populariteit van de vertrekregeling bedragen 70 miljoen euro. De Belastingdienst vangt deze extra uitgaven op in de eigen begroting.
Als wij er €10,– naast zitten heb je een vergrijpboete en heffingsrente.
Meneer Kwiebes is al vaker fout geweest zonder dat het gevolgen heeft.
Elke MKB ondernemer ervaart hoe inflexibel de arbeidsmarkt is geworden door allerlei opeenstapelende regelgeving; maar de Belastingdienst -de experts bij uitstek- vergeten de toepasbaarheid van de RVU heffing! Och, 70 miljoen extra, wie maalt daar nu om? Riante, moddervette vertrekregelingen? Dat was toch een vorm van graaien? Een boete aan zichzelf opleggen in verband met de foutieve toepassing van de RVU heffing van tientallen miljoenen? Menig ondernemer zou zich er niet om malen om zichzelf zo te beboeten….Wat een schandaal! Kijken wat de Kamer er vandaag mee doet! Het is niet een foutje, nee stapels missers achter elkaar!
Hoe intelligent moet iemand zijn, hoeveel gestudeerd moet hij hebben, hoe groot moet zijn staf zijn om dit niet te kunnen voorzien. Worden er dan geen risicoanalyses gemaakt?
Als je haar maar goed zit he Wiebes. Ach het is maar 70 miljoen.
O ja, over de braindrain bij de Belastingdienst zullen we het maar niet hebben. Waarschijnlijk zullen ze nog een paar honderd miljoen nodig hebben aan tijdelijke adviseurs om dit op te vangen.
Knulligheid troef!!!!!
De wijze waarop Wiebes zijn fout en tekortkoming in zijn verhaaltje naar het gepeupel denkt uit te leggen verraad zijn vakkundigheid en kennis van de gang van zaken binnen de Belastingdienst.
Weet hij ook te melden dat veel van de vervroegd uitgetredenen ( zoals ook gebruikelijk was en wellicht nog is bij de gemeenteambtenaren) weer worden ingehuurd als ZZP-ers?????? Goed voorbeeld doet goed volgen!!!!
Gaan we volgend jaar weer stemmen???
Tja de zoveelste (politieke) misser die getuigt van het geen enkel benul hebben van wat er nu eigenlijk echt op de werkvloer gebeurd. Politiek, i.q. dhr Wiebes, was eerst eens gaan kijken wat daar gebeurd voordat de zoveelste verandering wordt doorgedrukt.
De politiek heeft de afgelopen jaren duidelijk niets geleerd van de onverantwoorde besluitvorming en de gevolgen daarvan op de diverse onderdelen. De ver van hun bed show!
Stel de hele volksvertegenwoordiging maar aansprakelijk voor deze (nog te dekken) diefstal van gemeenschapsgeld.