De topman van accountantskantoor EY in Nederland, Coen Boogaart, heeft drie boekhoudfouten over het hoofd gezien in de jaarrekening van Rabobank over 2013, meldt NRC.
De fouten zijn gecorrigeerd in de jaarrekening over 2014. Toezichthouder AFM heeft EY onder druk gezet om een incidentmelding te doen, constateert NRC uit een vertrouwelijke brief uit mei 2015. Boogaart heeft de fouten ook niet vermeld in de uitgebreide controleverklaring van vijf pagina’s, ondertekend op 31 maart 2015. Boogaart zegt dat EY geen incidentmelding heeft gedaan omdat de fouten niet fundamenteel zijn. In zo’n geval moet de jaarrekening worden teruggetrokken. Om die reden heeft hij ze ook niet opgenomen in zijn uitgebreide verklaring.
Slapeloze nachten
NRC citeert twee hoogleraren. Henk Langendijk, hoogleraar externe verslaggeving van Nyenrode, noemt het “niet gebruikelijk” dat zulke fouten worden gemaakt bij zo’n grote bank. Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de Universiteit Leiden en Nyenrode, vindt het kwalijk dat de fouten niet expliciet zijn genoemd in de uitgebreide controleverklaring. Goedkeuring van een jaarrekening met materiële fouten “bezorgt een accountant normaliter slapeloze nachten”.
Materiële fouten
Twee van de drie gemaakte fouten zouden materiële fouten zijn geweest. Volgens NRC gaat het om een te hoge waardering van het eigen vermogen van Rabobank (met € 900 miljoen) omdat de vergoeding op eigen vermogensinstrumenten op de verkeerde plaats in de boeken is gezet. Ook is niet gesignaleerd dat Rabobank nieuwe IFRS-boekhoudregels onjuist toepaste wat betreft de waardering van rentederivaten. Ten derde is bij de omvang van leningen en spaargeld van klanten een verkeerde vergelijking gemaakt tussen de boekwaarde en de reële waarde.
Below peer
De fouten bij de Rabo-jaarrekening zijn onderdeel van een kritisch artikel over de cultuur bij EY. Zo worden vraagtekens gezet bij de benoeming van accountant Joep Heijster in het landelijk bestuur medio 2014. Op dat moment bestonden er binnen EY “ernstige twijfels” over de controlekwaliteiten van Heijster. Zo zou hij onder meer bij de failliet verklaarde boekengroothandel Libridis steken hebben laten vallen, wat leidt tot een “normoverdragend gesprek”, de beoordeling ‘below peer’ en het mislopen van een bonus. Ook bij drie andere klanten maakt Heijster fouten. Toch wordt hij benoemd in het bestuur.
Geef een antwoord