De Klachtencommissie NBA adviseert accountants die bij vertrek van een collega een dossier overnemen zich actief te informeren over de status van het dossier en de stand van zaken met betrekking tot lopende opdrachten. Dit is de belangrijkste aanbeveling uit het jaarverslag van de commissie over 2016, naar aanleiding van klachten die vorig jaar in behandeling werden genomen.
Een ander belangrijk aandachtspunt is volgens de Klachtencommissie dat de accountant zich ervan bewust dient te zijn dat hij, met de beantwoording van een brief aan een klant, een mededeling in het maatschappelijk verkeer brengt die een deugdelijke grondslag dient te bevatten. De zorgvuldigheid kan vereisen, dat hij nader onderzoek doet alvorens de brief te beantwoorden.
Extra werkzaamheden
Waar accountants volgens de commissie ook op dienen te letten, is dat er buiten doorlopende opdrachten nieuwe opdrachten voor extra werkzaamheden kunnen binnenkomen, afkomstig van iemand die daar formeel niet bevoegd voor is, bijvoorbeeld een mede/aandeelhouder of /directeur, en waarbij impliciet door de bevoegde aandeelhouder-directeur toestemming wordt gegeven. De accountant dient in dergelijke gevallen na te gaan of die toestemming inderdaad is gegeven.
Minder afgehandeld
De Klachtencommissie kreeg vorig jaar minder nieuwe klachten ten opzichte van 2015 (50 resp. 57). De meeste klachten kwamen het laatste kwartaal binnen (20). Daardoor zijn in 2016 minder klachten afgehandeld dan in het voorgaande jaar. Hoewel het totale aanbod van klachten in het verslagjaar minder groot was dan voorgaand verslagjaar (61 resp. 77), was het aantal klachten dat op 31 december nog in behandeling was door die late toestroom hoger dan het jaar ervoor. De aard van de in 2016 voorgelegde klachten was zeer divers. Onderwerpen die (met name) aan de orde zijn gekomen, waren fouten in werkzaamheden; niet (tijdig) of onjuist of onvolledig informeren / adviseren; weigering afgifte bescheiden; onheuse bejegening / wijze van communiceren; belangenverstrengeling bij scheidende (zaken)partners; integriteit.
Vereisten
Een deel van de klachten is niet in behandeling genomen omdat niet was voldaan aan de eisen die daaraan worden gesteld, omdat de klager een klacht niet doorzette of omdat de klager er voor gekozen heeft de klacht aan de Accountantskamer (AK) dan wel de Raad voor Geschillen (RvG) voor te leggen. Behalve uitspraak in 11 klachten heeft de Klachtencommissie in 2016 uitspraak gedaan in een wrakingsverzoek. In het verslagjaar is in een groot aantal klachten overeenstemming bereikt (9). Het merendeel van die klachten bevond zich in de schriftelijke fase voorafgaand aan de hoorzitting. Daarnaast is een aantal klachten ingetrokken (3). In die klachten heeft de klager besloten de klachtbehandeling te staken, bijvoorbeeld wegens persoonlijke omstandigheden of omdat het ingezette traject niet bracht wat hij voor ogen had. In negen gevallen werden klachten die met een beslissing zijn afgedaan binnen 26 weken behandeld; in twee gevallen duurde het tussen een half jaar tot 30 weken. Een wrakingsverzoek is binnen 26 weken afgedaan.
Enquête
De Klachtencommissie heeft in 2016 wederom een online vragenlijst gestuurd naar de klagers en verweerders in klachten die zijn gesloten met een beslissing, of op aangven van de klager. Enekel klagers vonden dat zij tijdnes de hoorzitting onvoldoende gelegenheid kregen om te zeggen wat zij wilden of waren niet tevreden over de duidelijkheid van de beslissing of de afhandeling.
Geef een antwoord