De vijf aanbevelingen voor de strategie van woningcorporaties die de NBA afgelopen vrijdag deed, hebben weerklank gevonden bij Aedes, de koepel van woningcorporaties. Aedes is het voor een groot deel eens met de aanbevelingen van de NBA.
De NBA stelt dat woningcorporaties zich meer moeten kunnen richten op strategie en risicomanagement en dat de overheid moet stoppen met het opeenstapelen van regels. Die maakt de controle van corporaties tijdrovend en duur. Dat beaamt Aedes, dat voorzitter Marnix Norder citeert uit De Telegraaf: “De boekhoudkosten van corporaties zijn sinds de invoering van de nieuwe Woningwet verdrievoudigd. Door opeenstapeling van regels gaat een maand aan huurinkomsten naar boekhouden. Allemaal geld dat besteed kan worden aan volkshuisvesting.”
De opeenstapeling van regels is volgens Aedes een dagelijkse ervaring. “Corporaties maken ieder jaar een jaarverslag, daar staat al veel informatie in. Nu moeten corporaties zich ook nog houden aan een zeer gedetailleerd en ingewikkeld accountantsprotocol, met voorwaarden die bovenop andere eisen komen. En moeten ze erg veel detailgegevens aanleveren bij de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).”
Sturingsmodel
De NBA ziet een oplossing in een sturingsmodel, waarin staat welke data nodig is. “Aedes en haar leden zijn bezig zo’n sturingsmodel te ontwikkelen. Dat model zou de basis kunnen zijn voor de set aan gegevens die de Aw en het WSW bij corporaties opvragen. Ook aan die set wordt nu gewerkt: Aedes werkt samen met het ministerie van BZK, de Aw, het WSW, en CorpoNet aan een efficiënt model voor de aanlevering van gegevens.”
Geen OOB
Aedes vindt ook dat kleinere corporaties niet de status van Organisatie van Openbaar Belang (OOB) moeten krijgen, zoals de NBA voorstelt. Ook daar is Aedes het mee eens. “Voor een organisatie met OOB-status gelden strengere accountantsregels, wat nog meer administratie betekent. De overheid is van plan corporaties met meer dan 2.500 woningen deze status te geven. Aedes pleit ervoor deze grens te verhogen naar 10.000.”
Geef een antwoord