Op dit moment bestaat er binnen de Belastingdienst nog een onvoldoende samenhangend en continu proces van risicomanagement. Dat concludeert de Auditdienst Rijk in haar rapportage over de voortgang van de implementatie van de 13 aanbevelingen van de Commissie onderzoek Belastingdienst (COB).
Gang van zaken vertrekregeling
De directe aanleiding voor het COB-onderzoek was de gang van zaken rond de vertrekregeling bij de Belastingdienst. De Commissie concludeerde dat deze gebeurtenis een symptoom is van een dieperliggend probleem ten aanzien van de interne sturing en beheersing binnen de Belastingdienst en de wijze waarop vanuit het departement toezicht is gehouden.
Aandacht voor stimuleren gewenst gedrag ontbreekt
De Auditdienst Rijk signaleert dat er hard wordt gewerkt aan een verbetering van de interne sturing binnen de Belastingdienst, de interne beheersing van de processen binnen de Belastingdienst en het toezicht vanuit het departement. Wat heeft geresulteerd in diverse uitgewerkte plannen. Het belang van verandermanagement komt echter nog niet in alle plannen duidelijk naar voren, aldus de Rijksdienst. Met name de continue aandacht voor het stimuleren van het gewenste gedrag (van hoog tot laag in de organisatie) mist de dienst, ‘terwijl juist deze factor ervoor zorgt dat veranderingen echt gaan werken’.
Risicobeheersing onsamenhangend
Ook merkt de Auditdienst op dat er nog geen voldoende breed gedragen visie op risicobeheersing is. In de plannen die er liggen, is volgens de dienst wel aandacht voor structuur, maar is niet altijd duidelijk op welke wijze dit kan worden gerealiseerd. ‘Op dit moment bestaat er binnen de Belastingdienst nog een onvoldoende samenhangend en continu proces van risicomanagement. Op echelonniveau (concern, bedrijfsonderdelen en procesketens) wordt het risicomanagement uitgevoerd met een veelal hoog abstractieniveau.’ Volgens de Rijksdienst Audit is het nu bij de Belastingdienst nog niet afdoende mogelijk geaggregeerde risico’s en beheersmaatregelen te onderkennen.
Geef een reactie