Een kwart van de bedrijven die internationaal zaken doen moet minstens 88 dagen wachten voordat nota’s betaald worden. Dat blijkt uit onderzoek van de kredietverzekeraar Euler Hermes.
De vier slechtst betalende landen zijn Turkije, Italië, Griekenland en China. Maar ook India, Saudi-Arabië, Portugal, Spanje, Frankrijk en Japan laten rekeningen lang liggen. Nederland hoort tot de wereldtop wat betalingsdiscipline betreft: gemiddeld binnen 46 dagen.
Beurgenoteerd
Het onderzoek van Euler Hermes naar het wereldwijde betaalgedrag is gebaseerd op gegevens uit 2016 van 27.000 beursgenoteerde bedrijven verspreid over de hele wereld. Betaalgedrag varieert sterk per land en sector. De top drie van sectoren die het slechtst betalen zijn: elektronica, machinebouw en de bouw. De wachttijd bedroeg gemiddeld wereldwijd in 2016 respectievelijk 88, 87 en 82 dagen. Ook farmacie scoorde met tachtig dagen niet best. De agri-sector kent veel snell betalers. Dat komt volgens Euler Hermes omdat de handel in verswaren scherpe betalingsvoorwaarden kent.
Groei financieren
Op Accountant.nl zegt Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: ‘Door te wachten met betalen proberen bedrijven de financiële ruimte op te rekken die ze hard nodig hebben om hun groei te financieren.’ Hij zegt dat in de Aziatische Pacific-regio de kans op wanbetaling en faillissementen groot is. ‘Bedrijven kampen er vaak met enorme schulden. Ook de kredietverlening is instabiel.’
Oppotten
Volgens Euler Hermes wordt wereldwijd steeds meer geld opgepot. Toemen: ‘Vorig jaar werd een nieuw record bereikt. Als we de financiële instellingen niet meetellen, stond er bij alle bedrijven samen 7 biljoen dollar aan cash geparkeerd. Dat was bijna 3 procent meer dan het jaar daarvoor. Sinds de financiële crisis van 2008 verdubbelde het niveau.’ De groei aan cash wordt onder meer verklaard door de wereldwijze groei. Maar ook onzekerheden, onder meer de plannen van Trump, spelen een rol. ‘Mogelijk gaat hij met belastingwijzigingen bedrijven stimuleren om overzees geld terug te halen voor lokale investeringen en werkgelegenheid.’
Geef een reactie