De Belastingdienst kampt met dezelfde problemen op het gebied van werving en selectie als de accountancy en bedrijven met een interne financiële functie. Alleen al in 2018 zijn er meer dan duizend fiscalisten, ict’ers, accountants en data-analisten nodig. De achterstand in de werving voor dit jaar kan niet meer worden ingehaald, zegt staatssecretaris Menno Snel in een Kamerbrief.
Er is nu al een tekort van ruim 1200 voltijdse medewerkers op een personeelsbegroting van 28.599 fte’s. In september gingen bij de Belastingdienst 240 nieuwe medewerkers aan de slag. Daarmee zijn waarschijnlijk voor het eerst in maanden meer mensen bij de dienst begonnen dan er zijn weggegaan, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Maar daarmee zijn de achterstanden nog lang niet weggewerkt. De fiscus kampt met een enorm tekort aan gekwalificeerd personeel. De gaten vielen toen in 2015 een aantrekkelijke vertrekregeling van kracht werd. Als gevolg daarvan verlieten veel te veel medewerkers de dienst. Vooral de mensen die de Belastingdienst graag binnenboord wilde houden, maakten er gebruik van.
Minder controles
De tekorten zijn volgens Snel het grootst bij de onderdelen Midden- en Kleinbedrijf, Particulieren en Centrale Administratieve Processen. Ze worden opgevangen met uitzendkrachten en externe inhuur. Wat het personeelstekort betekent voor controles en toezicht is niet duidelijk, maar volgens de staatssecretaris is het mogelijk ‘keuze te maken in het toezicht of externe partijen in te schakelen.’ Dat zou kunnen betekenen dat er minder gecontroleerd wordt en dat de controles zich richten op grotere risico’s.
Selectieboulevard
Vorige maand heeft de Belastingdienst een nieuwe selectiemethode getest, waarbij bijvoorbeeld sollicitanten in één dag het hele selectieproces doorliepen, de ‘selectieboulevard’. ‘Bij de selectieboulevards vinden alle gespreksronden op één dag plaats en ontvangen sollicitanten, indien geschikt, aan het einde van de dag meteen een aanbod voor een aanstelling. Daarnaast is gestart met onder meer de groepsgewijze werving en permanente openstelling van vacatures voor schaarse doelgroepen, te weten accountants, fiscalisten, data-analisten en ICT’ers. Met groepsgewijze werving zijn gelijktijdig voor een bepaald functieprofiel meerdere vacatures beschikbaar. Het permanent openstellen van vacatures zorgt voor een continue aanvoer van potentieel nieuwe medewerkers voor de Belastingdienst’, aldus de staatssecretaris.
Hoopvol
De capaciteit van het eigen wervings- en selectiebureau van de Belastingdienst is inmiddels verdubbeld. Om de inning van belastingen en het uitkeren van toeslagen niet in gevaar te laten komen, zal de fiscus gebruik maken van extern personeel of uitzendkrachten. ‘De eerste resultaten hiervan zijn weliswaar nog pril, maar stemmen mij hoopvol voor de komende jaren’, aldus de bewindsman over de arbeidsmarktcampagne van de fiscus.
Geef een reactie