Stellen die scheiden, maken vaak fouten bij de belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen, merkt de Belastingdienst. Die start daarom met een campagne om te wijzen op het gevaar van hoge naheffingen bij echtscheidingen.
De fiscus deed twee steekproeven onder bijna 1.800 belastingplichtigen die hun huwelijk beëindigden en daaruit bleek dat het geregeld misgaat. Twee belangrijke struikelblokken zijn de eigen woning en de kinderen. De helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting onjuist in. Exen zonder eigen woning doen het maar in 20% van de gevallen fout. Een pas gescheiden persoon maakt drieënhalf maal meer kans om in de periode daarna een dwangbevel te krijgen dan een willekeurige andere Nederlander, berekende de fiscus. Bovendien bellen mensen na een scheiding vijf keer vaker met de Belastingtelefoon en ze maken twee keer zo vaak bezwaar.
Dubbele renteaftrek en opvangtoeslag
Volgens John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst, trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven. ‘Een foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren’, aldus Van Vliet. ‘Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.’ Daarom start maandag de campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Het einde van de zomervakantie is een mooie periode voor de campagne, want in deze tijd piekt het aantal echtscheidingen, net als met Kerst.
Van Vliet heeft nog een tip voor de naar schatting 60.000 Nederlanders die dit jaar scheiden: blijf in het jaar van de scheiding nog fiscaal partner. ‘Ze kunnen daardoor nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen.’
Bron: AD
Eric Dinkla zegt
In de eerste alinea wordt vermeld dat het over naheffingen kan gaan. Volgens mij worden hier navorderingen bedoeld