Een tandarts met praktijken in Heino en Lemelerveld wordt aansprakelijk gesteld voor zijn betrokkenheid bij het faillissement van een keukenzaak in Zwolle. De curator verwijt hem onbehoorlijk bestuur en paulianeus handelen, en een slechte boekhouding.
Eigenaar keukenzaak
De tandheelkundige is oud-eigenaar van de keukenzaak Keukenspecialist Zwolle. De tandarts zat vorig jaar enkele dagen vast, omdat hij geen medewerking aan het onderzoek naar het faillissement van deze winkel verleende. Volgens de curator weigerde hij de volledige boekhouding af te staan en werd hij een paar dagen opgesloten. Toen de administratie eenmaal overhandigd was aan de curator constateerde die dat de boekhouding niet aan de eisen van de wet voldeed en bovendien onregelmatigheden bevatte. Zo zouden er in 2019 keukens aan de eigen tandartspraktijk geleverd zijn, zonder dat daarvoor betaald was. De jaarrekening 2016 werd pas in 2019 gepubliceerd, en van 2017 en 2018 werden helemaal geen jaarrekeningen gemaakt.
Onbehoorlijk bestuur
Eind vorig jaar vorderde de curator bij de rechtbank 19.000 euro van de tandarts. In het zicht van het faillissement waren er twee betalingen van de rekening van de keukenzaak aan de holding van de tandarts verricht. Dat geld moet terug, oordeelde de rechtbank. Daar is inmiddels een betalingsregeling voor getroffen. In september, oktober en november 2019 werd er in totaal zo’n 34.000 euro overgemaakt vanuit de holding naar de tandarts. Als het aan de curator ligt, wordt ook dat geld teruggevorderd.
44 schuldeisers
Sinds het faillissement van KeukenSpecialist Zwolle, begin 2020, hebben 44 schuldeisers zich bij de curator gemeld. In totaal hebben die grofweg een kwart miljoen euro aan onbetaalde rekeningen openstaan. Bij een bezoek ter plekke trof de curator een lege showroom en een leeg magazijn. Na een tip wist hij een deel van de voorraad showroomkeukens op te sporen, die waren elders ondergebracht. ‘Ze hebben geprobeerd om mij als curator een rad voor ogen te draaien’, stelde de curator tijdens een zitting in de rechtbank afgelopen december.
Katvanger
Volgens de curator heeft de tandarts de keukenzaak aan een oom overdragen, toen al duidelijk was dat het de verkeerde kant op ging met het bedrijf. Een maand voor het faillissement trad opnieuw een andere bestuurder aan. De curator meent dat dit een katvanger was.
De tandarts verklaarde in de rechtbank dat hij de keukenzaak van de hand had gedaan, omdat hij er geen tijd voor had naast zijn tandartspraktijk. De curator gelooft weinig van dat verhaal. De administratie van de keukenzaak bijvoorbeeld, die werd pas negen maanden na het faillissement afgestaan. Daarvoor was wel pressie nodig; de tandarts en een oom die ook in het bedrijf had gezeten, werden enkele dagen gegijzeld om medewerking af te dwingen.
Bron: RTV Oost
Geef een antwoord