
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt bij de verkrijging van de economische eigendom van de woning bij echtscheiding een eigenwoningschuld is.
Aanleiding
De belastingplichtige en zijn partner hebben vóór 2013 samen een woning gekocht (beiden voor 50%), waarvoor zij een aflossingsvrije lening zijn aangegaan. Na 2013 gaan de belastingplichtige en zijn partner scheiden. Volgens het echtscheidingsconvenant blijft de belastingplichtige in de woning wonen en draagt zijn ex-partner de economische eigendom van haar eigendomsaandeel in de woning over aan de belastingplichtige. In het echtscheidingsconvenant is ook geregeld dat de belastingplichtige vanaf dat moment het aandeel van zijn ex-partner in de aflossingsvrije lening overneemt.
Vraag
Is het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt een eigenwoningschuld?
Antwoord
Nee. Het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt, voldoet niet aan de voorwaarden voor kwalificatie van eigenwoningschuld van artikel 3.119a, eerste lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001).
Een nadere beschouwing hierover is te vinden bij het door de Belastingdienst gepubliceerde standpunt.
Vraag
Echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd 2002 zijn beiden eigenaar van een bedrijf eerst eenmanszaak in 2022 overgezet bv
In dat zelfde jaar wordt scheiding aangevraagd
Uitspraak pas volgend jaar 2024
Vraag hoelang is partner nog verantwoordelijk voor schulden
Volgens advocaten na de aanvraag niet meer en een schikking treffen in convenant
Volgens personen die het al mee hebben gemaakt
Niet
Schuldeisers en banken storen niet convenant en kunnen 5 jaar na scheiding de schulden nog opeisen
Hoe is dit te voorkomen
En wat moet je opstellen