Werkgevers, belastingbetalers en belastingdeskundigen vinden dat het huidige belastingstelsel vereenvoudigd moet worden en dat de fiscale behandeling van de eigen woning nu echt op de schop moet, zo valt op te maken uit hun wensen voor 2024.
In het Weekblad Fiscaal Recht hebben diverse belangenbehartigers van werkgevers, belastingbetalers en belastingadviseurs aangegeven wat hun fiscale wensen zijn. Het FD heeft ze op een rij gezet. Zo wil de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF) woningbouwcorporaties extra financiële armslag geven om meer huizen te kunnen bouwen. Die zouden een uitzondering moeten krijgen voor in de beperking van de renteaftrek van de belastbare winst. FNV wil dat de winst- of vennootschapsbelasting voor de corporaties weer wordt afgeschaft en pleit voor een onderzoek voor naar het prijsopdrijvend effect van de hypotheekrenteaftrek op de markt voor koopwoningen.
De Bond voor Belastingbetalers vindt dat de 6,8 miljard van de hypotheekrenteaftrek gebruikt kan worden om de inkomstenbelasting te verlagen. Ook het Register Belastingadviseurs ziet noodzaak om de fiscale behandeling van de eigen woning op de schop te nemen. Die heeft ‘de grenzen van het menselijk bevattingsvermogen inmiddels gevaarlijk dicht benaderd, zo niet overschreden’.
IB moet simpeler
De gedeelde wens is verder een vereenvoudiging van de inkomstenbelasting. Om af te kunnen stappen van toeslagen en kortingen, moet het brutoloon omhoog, bepleit FNV. De NOB ziet meer in een verschuiving van belastingen: de belastingdruk op arbeid en winst moet omlaag en verbruiksbelastingen en groene belastingen moeten omhoog. VNO-NCW en MKB-Nederland hanteren het bekende motto ‘(meer) werken moet weer lonen’, maar hoe, dat lichten ze niet toe. In elk geval niet door de lasten van bedrijven te verhogen, want ‘fiscaliteit [is] steeds vaker een ronduit negatieve factor bij investeringsbeslissingen’.
Fred zegt
Al bijna 20 jaar gaat 75 % van de welvaartsgroei naar de overheid. Deze roomt zoveel af dat mensen niet kunnen rondkomen. Daardoor zijn toeslagen nodig. Die komen ten goede van de armeren. Daardoor loont werken niet en wil niemand meer fulltime werken. Ik feite bekostigd de overheid het gedeeltelijk niet werken van mensen. De oplossing is minder overheid. Minder belastingen. Afbouw van toeslagen
Monique zegt
Eerst maar eens snijden in de ambtenaren en ambtenaren salarissen. Een toeslag op het loon van meer dan 17% en dat voor een niet commerciële functie en voor 36 uur werken. Dit is schandalig en bovendien wordt met gemeenschapsgeld personeel weggetrokken bij commerciële bedrijven die dat salaris natuurlijk niet kunnen betalen omdat er dan niets meer verdiend wordt.
Noorlander zegt
Overal en door iedereen hoor je maar roepen dat de salarissen omhoog moeten en dat werk weer moet lonen. Niemand schijnt zich te bekommeren om hen die met pensioen zijn en tijdens hun werkzame leven ook hebben bijgedragen. Alles is duurder geworden, daarom moeten de inkomsten ook omhoog. Alleen de gepensioneerden hebben al 10 tal jaren geen indexatie gehad. Die lopen alleen daardoor al inkomen mis. Kennelijk denkt men dat gepensioneerden nergens last van hebben. Laatst nog de publicatie gezien dat de middeninkomens zoals dat van de gepensioneerden de meeste belasting betalen. Hoe hoger of lager de inkomens des te minder belasting je behoeft te betalen. Pensioen hoopt iedereen een keer te krijgen dus ook van de huidige roependen zou ik willen vragen waarom men ook niet is een keer opkomt voor huidige gepensioneerden.