
Maar de rechter wijst de vordering af, mede vanwege de privacy van betrokkenen.
Geen recht op openbaarmaking
Het onderzoek, uitgevoerd door KPMG in opdracht van de Raad van Toezicht van WNL, volgde op meldingen van een verziekte werksfeer en beschuldigingen tegen de voormalig bestuurder en hoofdredacteur. Hoewel het rapport geen juridisch verwijtbaar gedrag constateerde, wilde Spijker het openbaar maken. Ze beriep zich op haar rol als klokkenluider en haar rechten als journalist, maar de rechter stelde dat er geen algemeen recht op toegang tot interne onderzoeken bestaat.
Privacy en vertrouwelijkheid
Volgens de rechtbank weegt het belang van de privacy van geïnterviewden zwaarder dan Spijkers belang om het rapport te delen. WNL vreest bovendien dat openbaarmaking ertoe kan leiden dat medewerkers zich in de toekomst minder vrij voelen om deel te nemen aan soortgelijke onderzoeken. De rechter concludeert dat het verzoek van Spijker niet gerechtvaardigd is en dat WNL niet verplicht is het rapport openbaar te maken.
Rechtbank Midden-Nederland, ECLI:NL:RBMNE:2025:388
Vergeet als opdrachtgever van het onderzoek dus even niet aan de opdrachtnemer te vertellen dat het uit te brengen rapport voldoende privacy gevoelige informatie moet bevatten, om openheid te voorkomen.