De Rabobank verwacht een stabiele accountancysector in 2015. Accountants profiteren van de aantrekkende economie en de toenemende private investeringen. Voor de lange termijn is de prognose gematigd positief. De sector zal moeten investeren in digitalisering en personeel om haar toegevoegde waarde voor de toekomst te behouden. De omzet uit controle- en auditwerkzaamheden staat onder druk mede als gevolg van toenemende automatisering. Dit verwacht de Rabobank die dinsdag de ‘Cijfers & Trends’ over de accountancybranche heeft gepubliceerd.
De verwachting voor de accountancybranche in 2015 is stabiel (volumeontwikkeling van -1 tot 1%). Accountants profiteren van de aantrekkende economie en de toenemende private investeringen. Het sentiment is neutraal. De sector heeft te maken met blijvende prijsdruk met name in audit en samenstelpraktijk. Een van de trends is dat advisering het (omzet)gat dient op te vullen dat geslagen is door toenemende digitalisering en prijsconcurrentie in de accountancybranche. Vaak wordt vergeten dat de adviesbranche al een groot aantal gevestigde namen kent. Onderscheidend vermogen is daarom essentieel. Daarbij komt dat tegenwoordig veel data en informatie online te vinden is. Dus is om echt toegevoegde waarde te bieden, diepgaande kennis van de bedrijfsvoering en dynamiek van de waardeketen noodzakelijk. Dit met name om de (financiële) vertaalslag te maken voor opdrachtgevers.
Vernieuwen
Voor de lange termijn ziet de Rabobank wat meer bedreigingen. Volgens de bank zal de sector zich moeten vernieuwen om haar toegevoegde waarde voor de toekomst te behouden. Dit betreft onder ander het personeel. “Ontwikkelingen als vergrijzing, de upgrading van werkzaamheden en de toenemende flexibilisering vragen om antwoorden op HR-gebied. Zeker omdat de concurrentie om goed analytisch personeel toeneemt. Kwaliteit is een issue dat nu hoog op de agenda staat en om investeringen vraagt. Het verdienmodel en het organisatiemodel zullen kritisch tegen het licht worden gehouden. In de afgelopen jaren is al veel geïnvesteerd in ICT-systemen om de efficiency en effectiviteit te verhogen. Dit zal in de toekomst moeten blijven gebeuren.”
Samenwerking
De huidige tijd vraagt om samenwerking. Niet alleen binnen de branche maar ook in de bredere zin van het woord. Bijvoorbeeld met software-ontwikkelaars, uitzenders en juridische adviesbureaus. Het inspelen op klantwensen vraagt om een nauwe samenwerking met de klant. Zo wordt meer inzage verkregen in waar de behoefte van de klant ligt.
De Rabobank zette de trends en de kansen en bedreigingen voor de accountancybranche op een rijtje in het rapport ‘Rabobank Cijfers & Trends’:
Trends
- Nieuwe vormen van dienstverlening zijn noodzakelijk om de omzet op niveau te houden;
- Kantoren kiezen voor een full service propositie of gaan zich specialiseren;
- Consolidatie in de branche door toenemende wet- en regelgeving;
- Digitalisering; zowel binnen de onderneming (processen) als richting de klant (portals);
- Veranderende werkzaamheden vragen om ander personeel;
- In de sector is de discussie gaande over de houdbaarheid van het partnermodel. Goodwill, vergrijzing, minder toetreders en het maatschappelijk debat zijn aanleiding voor deze discussie;
- Toenemende mate van flexibilisering.
Kansen en bedreigingen
- De omzet uit controle en audit werkzaamheden staat onder druk mede als gevolg van toenemende automatisering;
- Accountantskantoren richten zich op de adviesmarkt. Hier is de concurrentie fors, mede vanuit de traditionele consultancybranche;
- Investeringen zijn nodig door verdere digitalisering, toenemende wet-en regelgeving en in personeel;
- In de accountancy zien we steeds meer ZZP’ers. Deze zijn veelal gespecialiseerd en hoogopgeleid;
- Aandacht voor kwaliteit van het werk;
- Het proactief kunnen toepassen van relatiebeheer is niet iets wat actief wordt meegenomen in het opleidingspakket van de accountant. Hier mag meer aandacht voor komen;
- Het animo om partner te worden daalt. Kantoren denken na over andere vormen om personeel aan zich te binden.
Geef een antwoord