Coaches: je hebt ze in alle vormen en maten. En hoewel ze niet allemaal precies hetzelfde doen, hebben ze wel veel gemeen. Dat werd ook duidelijk tijdens de interactieve lunchsessie ‘Iedere ondernemer verdient een coach.’ Dit event van Exact brengt accountants en ondernemers met elkaar in gesprek over verschillende voor hen essentiële onderwerpen. Dit keer spraken Co Adriaanse, drie panelleden en de deelnemers o.l.v. Lars Sørensen over coaching voor ondernemers door accountants en adviseurs: wat versta je eigenlijk onder coaching? En heb je het echt nodig?
Op 11 juni vond de Master Editions voor het vierde achtereenvolgend jaar plaats, ditmaal tijdens de Week van de Ondernemer in Groningen op 11 juni jl. . Meer dan 130 ondernemers en accountants lunchten samen om daarna door Lars Sørensen, die de sessie in zijn gebruikelijke levendige stijl begeleidde, actief aan het netwerken te worden gezet: ‘Wie ziet hier mensen die hij niet kent?’ Als vrijwel iedereen zijn hand opsteekt: ‘Oh! Mooi, dan is elke hand die u ziet een potentiële netwerkkans.’ Aan de slag dus.
Achter de schermen van een club
De hoofdspreker van deze sessie was natuurlijk Co Adriaanse: voormalig profvoetballer en trainer, tegenwoordig ook docent bij de KNVB en, zo bleek, een smakelijk verteller van voetbalverhalen. Hij vertelde die verhalen aan de hand van de ‘Pyramide van Succes’, een model van de Amerikaanse basketballcoach John Wooden. Naast hem deden ook drie panelleden een duit in het zakje: Henk Kooistra van accountantskantoor RBZ groep, Geert Jan Kemme van Beter Bio en Gerrit Veltkamp, de man met de leukste job title bij Exact: Thought Leader.
Hoe bouw je aan succes?
Adriaanse trapt af met wat volgens hem de kern van de pyramide is: kennis & vaardigheden. Die bouwsteen krijgt alleen vorm door er stevig in te investeren (lezen, oefenen, ervaring opdoen) én door er andere stenen onder te leggen: hard werken, vriendschap, eerlijkheid, samenwerken en passie. Bij elke ‘steen’ horen we verhalen die niet alleen leuk zijn voor de voetbalfan, maar ook wat vertellen over wat het betekent om een goede coach te zijn – hetzij in sport, ondernemerschap of accountancy.
Tips voor elke soort coach
Bij ‘passie’ gaat het over het enthousiasme van een klein straatvoetballertje (dat mag niet verloren gaan door rigide training). Bij eerlijkheid vertelt Adriaanse hoe en waarom je een speler vertelt dat hij niet in de basisopstelling staat: het is niet leuk maar zo houd je hem (uiteindelijk) wel gemotiveerd. Bij het thema ‘hard werken’ vertelt hij over de Schot Alex Ferguson, die altijd aanwezig was, al was het maar op zijn kantoor. En over Louis van Gaal, die bijna altijd de eerste was bij de Arena en ook de laatste om weg te gaan.
Slim werken = harder werken
Vanuit de zaal klinkt later wel de overtuiging dat lang werken niet altijd slim werken betekent – iets wat Adriaanse beaamt. Maar hij voegt er wel aan toe dat Van Gaal en Ferguson echt 24/7 beschikbaar waren voor hun spelers. En dat deze kwaliteit ze wel tot goede trainers maakte. Hoe zit dat met coaches, accountants, adviseurs? Zijn zij ook altijd beschikbaar voor hun klanten? En moet dat eigenlijk wel?
Altijd beschikbaar of niet?
De meningen hierover verschillen sterk. Een accountant uit de zaal vertelt dat hij zich er op laat voorstaan dat hij altijd beschikbaar is. Een ondernemer zegt dat hij het zelf heel fijn vindt dat hij wel eens ‘uit’ staat; hij vindt het dus niet echt nodig. Geert Jan Kemme vindt dat een accountant wel beschikbaar moet zijn als het er echt toe doet, dus in situaties dat er dringend hulp nodig is. Hij voegt later toe: ‘Gelukkig heb ik het gevoel dat ik altijd bij mijn accountant terecht kan.’
Stevige stellingen
Over dit onderwerp én de stelling ‘Een accountant die zijn klant niet helpt zijn bedrijfsvoering en –rendement te verbeteren is een slechte adviseur’ werd nog behoorlijk gediscussieerd. Nieuwsgierig naar de uitkomsten van die discussie? Houd dan een oog op onlineondernemen.nl voor het volgende blog over de Master Editions 2015.
Heeft u deze editie van de Master Editions gemist? Op 25 november komt er weer een nieuwe editie aan, tijdens Week van de Ondernemer Amsterdam, dan met medewerking van Jeroen Smit. Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken ‘Het drama Ahold’ en de ‘Prooi’.
Geef een reactie