Uw relaties kunnen bij verzuim waarvoor een derde aansprakelijk is, het doorbetaalde loon bij ziekte (laten) verhalen. Er zijn echter veel meer kosten in een dergelijke situatie. Deze worden vaak niet verhaald, waardoor ondernemingen veel meer betalen dan nodig.
Letselschadeverhaal is veel ingewikkelder geworden!
Sinds de invoering van de Wet Bezava ofwel ‘Modernisering ZW’ is de Sociale Zekerheid complexer geworden. De onlangs in werking getreden WWZ doet daar nog een schep bovenop. Door de complexere wet- en regelgeving is ook letselschaderegres ingewikkelder geworden.
Bezava
Door de Wet Bezava (Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters) betaalt de onderneming vanaf 1-1-2014 drie verschillende premies voor de financiering van achtereenvolgens ZW-uitkeringen, WGA-uitkeringen aan (ex)werknemers met een vast dienstverband (WGA-vast) en WGA-uitkeringen aan werknemers met een tijdelijk dienstverband (WGA-flex). Boven een bepaalde loonsom zijn dat gedifferentieerde premies. Dat wil zeggen dat een toegekende uitkering leidt tot een verhoogde premie. Zo kan een WGA-uitkering maximaal tien jaar doorwerken in de gedifferentieerde premie en een (verhaalbare) last veroorzaken van meer dan € 200.000,-.
Ondernemingen kunnen eigen risicodrager ZW en/of WGA-vast worden. De eigen risicodrager betaalt dan zelf de uitkeringen. In de praktijk is dit risico verzekerd en vergoedt de verzekeraar de uitkeringen, maar de premie zal daardoor in veel gevallen wel stijgen. Ondernemingen kunnen nog geen eigen risicodrager WGA-flex worden. Volgens SZW wordt dat per 1-1-2017 wel mogelijk, maar dan alleen in combinatie met eigen risicodragen WGA-vast. De nieuwe situatie per 1-1-2017 betekent dat in 2016 behoefte zal zijn aan deskundig advies over eigen risicodragen. Een adviesbehoefte die verder gaat dan ‘blijft u voor de zekerheid maar bij het UWV’. Dat is namelijk lang niet altijd een advies dat in het belang van uw relatie is.
WWZ
De WWZ (Wet Werk en Zekerheid) introduceert vanaf 1-7-2015 de zogeheten transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag van werknemers met een dienstverband van twee jaar of langer. De transitievergoeding geldt ook bij ontslag van werknemers na twee jaar ziekte en bedraagt maximaal € 75.000,- of een jaarsalaris als dat hoger is.
Wat zijn de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid?
Er zijn dus meer kosten als gevolg van letselschade dan men op het eerste gezicht zou denken. Zo kan uw relatie te maken krijgen met:
- het doorbetaalde loon bij ziekte;
- re-integratiekosten;
- een verhoogde gedifferentieerde ZW-premie;
- een verhoogde gedifferentieerde WGA-flex premie;
- een verhoogde gedifferentieerde WGA-vast premie;
- de zelf betaalde ZW-uitkering
- de zelf betaalde WGA-vast uitkering;
- een verhoogde verzekeringspremie in verband met eigen risicodragen ZW;
- een verhoogde verzekeringspremie in verband met eigen risicodragen WGA-vast;
- productieverlies dan wel kosten van vervanging als gevolg van uitval;
- de transitievergoeding;
- overige kosten.
Hoe te ‘verhalen’
De wetgever heeft het dermate complex gemaakt dat het antwoord helaas niet eenduidig te geven is. Elke soort ‘schade’ heeft bij wijze van spreken zijn eigen wettelijke grondslag en procedure. Zo is de procedure voor de verhoogde gedifferentieerde ZW-premie anders dan die voor de WGA-vast en de WGA-flex premie en geldt voor verhaal van zelf betaalde uitkeringen weer eigen wettelijke grondslag en procedure. Daarnaast is er soms nog helemaal geen wettelijke grondslag of is deze nog niet helemaal duidelijk, zoals bij het verhaal van de transitievergoeding. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat het onmogelijk is.
Wat te doen als adviseur?
Het zal in ieder geval duidelijk zijn dat de onderneming bij letselschade meer schade heeft dan alleen het doorbetaalde loon bij ziekte en de re-integratiekosten. Het is raadzaam om uw relaties daarop te wijzen.
Geef een reactie