In dit dossier staan we stil bij de BTW. Elke BTW-plichtige ondernemer dient periodiek, een aangifte BTW in te dienen. Het opstellen van de BTW-aangifte lijkt in eerste instantie gemakkelijk, echter in de praktijk loopt men toch wel eens tegen complicaties aan en men is zich soms niet bewust van het feit dat bepaalde bedragen onjuist in de aangifte worden verwerkt. In dit dossier willen wij aan de hand van het aangiftebiljet nader ingaan op de BTW.
Per vraag van het biljet geven we aan wat er ingevuld moet worden en staan we stil bij enige van belang zijnde zaken. De toelichting op het aangiftebiljet behandelen we in hoofdstuk 2, waarbij we de opbouw volgen van het aangiftebiljet.
Daarnaast behandelen we in afzonderlijke hoofdstukken enige specifieke onderwerpen, die voor veel ondernemers van belang zijn en een (direct) raakvlak hebben met de aangifte. Het Nederlandse BTW‑aangiftebiljet wordt als uitgangspunt genomen, daarom benaderen we de BTW vanuit Nederlandse optiek.
In hoofdstuk 3 staan we stil bij facturen en de BTW. We gaan in dit hoofdstuk onder andere nader in op onderwerpen als:
- Wat is het belang van een (juiste) factuur?
- Aan wie moet de factuur nu eigenlijk gericht worden?
- Hoe om te gaan met de BTW bij facturen die niet betaald worden?
In hoofdstuk 4 behandelen we de fiscale eenheid in de BTW en stippen we enige recente ontwikkelingen aan, zoals de verbreding van de eis van economische verwevenheid.
In hoofdstuk 5 en 6 staan we stil bij de nadelige consequenties wanneer er iets mis is gegaan, zoals de boetes en hoe u kunt voorkomen dat u hiermee te maken krijgt.
In hoofdstuk 7 beschrijven we de suppletieaangifte en enige interessante daarmee samenhangende aspecten.
Ten slotte zullen we in hoofdstuk 8 ingaan op de Opgaaf ICP en zijdelings bij de opgave die, in sommige gevallen, periodiek verstrekt moeten worden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Elk onderwerp leent zich eigenlijk wel voor een boek. Gezien de aard en de omvang van deze uitgave, hebben wij ons hier beperkt tot een bloemlezing. Uiteraard kunt u met vragen of opmerkingen terecht bij ondergetekenden of uw (toekomstige PKF Wallast) adviseur.
Wij wensen u veel leesplezier bij deze uitgave!
Glenda Hoogkamer
Andor Valkenburg
Geef een reactie