Is er een standaardrecept voor innovatie? Ja en nee. Met zo’n conclusie kun je alle kanten op. En dat bleek gisteren ook op Getwalk. Innovatieve oplossingen kwamen langs, van kleine aanbieders die nieuwe oplossingen aanreikten voor gevalideerde digitale handtekeningen, nieuwe features rond digitaal factureren, data-analysetools tot en met CRM-modules in de grote softwarepakketten. Leerzaam? Ja!
32 pitches verdeeld in 4 blokken. Het eerste blok over samenstellen, controle en visualisaties, een tweede blok over administratieve dienstverlening, een derde over in en om het kantoor en tenslotte een blok capita selecta.
Persoonlijk vond ik de eerste twee blokken het boeiendst. Daar kwam langs wat al eerder in talloze seminars, accountancytoogdagen, PE-bijeenkomsten was gemeld. De centrale boodschap die ik erin hoorde: ‘Accountant gij zult uw werk strak moeten organiseren en documenteren. U zult – ook in de samenstelpraktijk – een degelijke risicoanalyse moeten uitvoeren. Het is slim wanneer u de processen binnen uw kantoor goed beheerst en bewaakt. Wanneer u uw klanten kunt attenderen op belangrijke financiële en niet-financiële parameters van zijn bedrijf dan biedt u daadwerkelijk toegevoegde waarde aan uw klant.’ Het klinkt als een rijtje clichés. En natuurlijk, in zekere zin zijn het ook clichés. Maar nog niet zolang geleden overhoorde ik een serieus gesprek tussen een aantal accountants. Een citaat daaruit: ‘ik heb toch nog wel grote twijfels bij het inscannen van facturen. Ik geloof er niet in, ik begin er niet aan.’ Kortom er is een grote groep die hier (nog steeds) niets mee doet. Maar even terug naar met name de ochtendsessies van Getwalk. Mijn stelling is dat vrijwel alle softwareleveranciers een flink eind voorlopen op hun gebruikers. Dat gebruikers – accountants – talloze aanwezige features die software kan bieden nog steeds niet gebruiken. Goed gebruik van de – de bestaande – technologie zorgt ervoor dat een goede accountant een betere accountant wordt. Dat verhaal werd gisteren heel goed – bij vlagen minder goed – en soms zelfs uitstekend verteld. Kortom een accountant die zijn IT op orde heeft – dat betekent de goede software gebruiken en de software goed gebruiken – scoort beter op zijn eigen compliance, beheersing workflow, efficiency en last but not least klantgerichtheid.
En dan dat andere onderwerp dat in de opmaat naar Getwalk werd aangedragen en dat uiteindelijk ook nog een keer tot Kamervragen leidde: Pitches, presentaties van leveranciers, gesponsorde events en verplichte permanente educatie. Permanente Educatie en welke regels daarbij horen, daar moet ook maar eens discussie over worden gevoerd. En dan komt die ene vraag naar boven. Verplichte PE, zonder verplichte toetsingen! Is dat anno 2016 nog van deze tijd? Wanneer het antwoord op die vraag nee is dan kunt u uw agenda misschien wel schoonvegen van talloze evenementen georganiseerd door NOVAK, SRA, NBA, Auxilium, Extendum, Accountancy Vanmorgen, ABN-AMRO, Exact, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Of moeten er vooraf strakke eisen aan congressen worden gesteld, met duidelijke inhoudelijke criteria waaraan congressen, events, Getwalks en dergelijke moeten voldoen. Om even een voorbeeld te noemen: bij de RB moet een programma vooraf ter goedkeuring worden voorgelegd, de NOAB stelt soortgelijke voorwaarden voor PE-toekenning. De NBA voert die regels niet!
Een volledig ander alternatief: verplichte cursussen met verplichte toetsingen voor alle accountants.
Dan kunnen we overigens wel gaan nadenken over een nieuwe meetlat voor accountants. Een jaarlijkse RA/AA-Cito-toets. Hoe hoog scoort uw kantoor?
Geef een reactie