Verschillende landen starten onderzoeken naar aanleiding van de onthullingen uit de Panama Papers. De SP heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen.
Zondagavond maakten meer dan honderd media wereldwijd de uitkomsten bekend van hun onderzoek naar belastingontwijking en -ontduiking. In Nederland is het onderzoek naar de Panama Papers gezamenlijk uitgevoerd door Trouw en Het Financieele Dagblad. De media baseerden zich op informatie uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co.
Het onderzoek laat zien dat onder andere vertrouwelingen van president Vladimir Poetin 2 miljard dollar zouden hebben weggesluisd via belastingparadijzen en Nederlandse brievenbusfirma’s. Ook twaalf staatshoofden, de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson en vele andere prominenten worden gekoppeld aan bedrijven in belastingparadijzen. De door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten, verkregen documenten tonen ook aan dat in de voetbalwereld offshore-bedrijven worden gebruik om opbrengsten van portretrechten weg te sluizen. De namen van Barcelonaspeler Messi en de geschorste voorzitter van de UEFA Michel Platini worden in de Panama Papers genoemd.
Belastingexpert Francis Weyzig van Oxfam Novib vindt dat Nederland een “kwalijke rol heeft gespeeld bij het doorsluizen van geld”. ‘Door een speciale constructie via Nederland te gebruiken, kunnen aandeelhouders ook belasting ontwijken in sommige landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft’, aldus Weyzig. ‘Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis.’
Kamerlid Arnold Merkies van oppositiepartij SP heeft gezegd Kamervragen te stellen aan het kabinet naar aanleiding van de Panama Papers. ‘Deze onthullingen laten zien hoe belangrijk het is dat openbaar wordt wie de eigenaar is van een brievenbusfirma en dat we eindelijk gaan optreden tegen deze perverse praktijken van belastingontwijking.’ GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff heeft een Kamerdebat aangevraagd.
De Australische belastingdienst doet onderzoek naar meer dan achthonderd klanten van Mossack Fonseca & Co. Ook de Bijzondere Belastinginspectie in België gaat de gegevens onderzoeken. In Nieuw-Zeeland gaat de fiscus ook op zoek naar informatie over burgers die regelingen hebben getroffen via het Panamese bedrijf.
De komende dagen zullen de media die hebben meegewerkt aan het onderzoek verdere uitkomsten van het onderzoek publiceren.
Geef een reactie