Meer (hogere) functionarissen dan verwacht maken gebruik van de generieke vertrekregeling bij de Belastingdienst. Hierdoor loopt de continuïteit van de fiscus gevaar. Directeur-generaal Hans Leijtens wil de regeling aanpassen, meldt het FD.
De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij naar schatting 5000 banen zullen vervallen. Minstens 5.000 medewerkers verliezen dan hun werk. Tegelijkertijd wil de dienst 1500 nieuwe data-analisten aannemen die computersystemen aan elkaar moeten knopen.
Iedereen bij de Belastingdienst kan tot 1 juli 2016 vrijwillig vertrekken met een stimuleringspremie; de ‘directe uitstroom met stimuleringspremie’-variant. Daarnaast kunnen medewerkers vrijwillig overgaan naar Switch, het dienstonderdeel dat is opgericht om de personele gevolgen van de herstructurering op te vangen, en binnen drie jaar met een stimuleringspremie vertrekken. De regelingen in het rijksbrede van-werk-naar-werk-beleid moet er voor zorgen dat gedwongen uitstroom beperkt kan worden.
Naar nu blijkt hebben te veel hogere functionarissen aangegeven gebruik te willen maken van de regeling, en te weinig lagere. Ook zou er een mismatch zijn in vrijkomende functies. Zo willen vier tot zes keer meer controleurs van de afdeling toezicht en invordering de Belastingdienst verlaten dan was verwacht.
‘Geen gemor aan regeling’
Tot nu toe hebben al 4000 medewerkers zich gemeld voor de vertrekregeling. Bij niet ingrijpen, is de Belastingdienst in 2024 niet de beoogde 4800 fte, maar bijna 8000 fte van de nu nog ruim 30.000 medewerkers kwijt zijn. Wiebes vindt de 4000 aanmeldingen op zich niet verontrustend, maar ‘als dat al in de eerste golf zit, vraagt het om ingrijpen voor de resterende tijd’ zo zei hij woensdag in de Kamer tijdens het bespreken van de situatie.
Bert van der Smissen, voorzitter van NCF, de vakbond voor werknemers van de Belastingdienst, zei eerder al dat hij geen gemor aan de regeling accepteert. Toch wil Leijtens de regeling aanpassen. Hij zou meer willen sturen op wie er weg mag en zou de regeling willen ‘dichtzetten’ voor de hoger betaalden. Van der Smissen zegt in het FD daar niets voor te voelen. ‘De Belastingdienst moet de rekening maar gewoon betalen.’ De voorzitter verwacht dat de Belastingdienst ongeveer 300 miljoen euro tekort komt om de reorganisatie op de eerder gekozen manier te laten verlopen.
Wiebes gaf in de Kamer toe dat door het onverwachte succes van de regeling de kosten in het begin hoger zijn. ‘Maar,’ voegde hij er aan toe,’Dat kan ook leiden tot versnelde instroom van goedkopere medewerkers.’ De staatssecretaris wil niet dat het het budget dat uitgetrokken is voor de reorganisatie over de hele looptijd wordt overschreden.
Geef een reactie