De Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft in een consultatiedocument een voorstel voor de toepassing van de Corporate Governance Code door vennootschappen met een one tier board gepubliceerd.
Hoewel het merendeel van de vennootschappen die onder de reikwijdte van de Code vallen een dualistisch bestuursmodel heeft, lijken vennootschappen in toenemende mate voor een monistisch bestuursmodel te kiezen. Het betreft vooral Nederlandse beursvennootschappen met een (al dan niet primaire) notering in het buitenland. De stijging van de het aantal vennootschappen met een monistisch bestuursmodel is waarschijnlijk deels toe te schrijven aan de inwerkingtreding van de Wet bestuur en toezicht per 1 januari 2013. Met deze wet is verder ingekaderd aan welke eisen een one tier board moet voldoen. Verduidelijkt is hoe ver de taakverdeling tussen bestuurders kan gaan en welke gevolgen de taakverdeling heeft voor de aansprakelijkheid.
Een belangrijke reden om de mogelijkheid om te werken met een one tier board in het Nederlandse vennootschapsrecht te introduceren, was om bij te dragen aan een grotere bruikbaarheid van Nederlandse kapitaalvennootschappen in (inter)nationale verhoudingen. Ook sloten de wijzigingen aan bij het Europese gedachtegoed van vrije vestiging. Door zowel de ontwikkelingen in wetgeving als de toename van het aantal vennootschappen met een one tier board, acht de Commissie het nuttig om verder te verduidelijken hoe de Code door dergelijke vennootschappen kan worden toegepast. Het doel is om vennootschappen met een one tier board en aandeelhouders een leidraad te bieden bij de toepassing van de Code.
De Commissie stelt voor een principe en best practice bepalingen toe te voegen aan de herziene Code en daarnaast een document met guidance te publiceren. In deze guidance wordt verder verduidelijkt hoe de Code van toepassing is op vennootschappen met een one tier board.
Consultatieperiode
De consultatieperiode duurt 8 weken, van 3 augustus tot en met 28 september 2016. Alle stakeholders en geïnteresseerden, zijnde ook niet-schragende partijen, worden uitgenodigd om in deze periode een reactie uit te brengen op dit consultatiedocument.
Geef een reactie