Uitgave 2017 van ‘De complete gids elektronisch factureren’ is verschenen. In deze uitgave wordt ingegaan op het elektronisch facturenlandschap in Nederland en het aanbod van oplossingen op het gebied van elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking.
UBL leidend
Volgens onderzoeksbureau GBNED is de eerder ingezette groei van elektronisch factureren op basis van de berichtstandaard UBL ook afgelopen jaar verder toegenomen. Van de 35 aanbieders in de gids op het gebied van specifieke oplossingen voor elektronisch factureren en/of factuurverwerking ondersteunen er 32 UBL. Dat is ruim 90%. Ruim 25% van de genoemde aanbieders van specifieke oplossingen op het gebied van elektronisch factureren hebben echter (nog) niet deelgenomen aan de UBL Ketentest en het initiatief UBL Ready, waarmee aanbieders aantonen dat ze daadwerkelijk UBL ondersteunen en kunnen uitwisselen met toepassingen van collega leveranciers en/of leveranciers van boekhoudsoftware.
Facturen per email
Onderzoek wijst uit dat het uitwisselen van elektronische facturen per email nog steeds de boventoon voert en door 33 van de 35 genoemde aanbieders met specifieke oplossingen op het gebied van elektronisch factureren wordt ondersteund. Uitwisselen via ‘machine2machine’ op basis van PEPPOL wordt door 21 van deze aanbieders ondersteund. Naar verwachting zal dit de komende jaren verder toenemen. Of het elektronisch uitwisselen van facturen per email op korte termijn ingehaald wordt door ‘machine2machine’ oplossingen valt op dit moment te betwijfelen.
Visie
Aan genoemde aanbieders met specifieke oplossingen op het gebied van elektronisch factureren is ook gevraagd naar hun visie. In de meeste gevallen wordt verdere procesoptimalisatie in de toekomst genoemd door de inzet van elektronisch factureren. Hierbij worden specifiek de processen ‘purchase to pay’ en ‘order to cash’ genoemd en in zijn algemeenheid het ont-zorgen van ondernemers.
GBNED vindt het opvallend dat veel aanbieders van online factuuroplossingen voor het klein MKB (inclusief ZZP) zijn blijven hangen in het PDF-tijdperk en de overstap naar UBL (nog) niet hebben gemaakt. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit zich de komende jaren gaan vertalen in een behoorlijke ‘shake- out’ van deze aanbieders.
Geef een antwoord