De Nederlandse pensioensector is in vergelijking met andere landen in Europa kwetsbaar voor schokken op de financiële markten, stelt DNB. De doorrekening van een extreem negatief, maar denkbaar scenario op de financiële markten heeft grote impact op de vermogenspositie van de pensioenfondsen. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde resultaten van de stresstest die de Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen, EIOPA, heeft uitgevoerd onder pensioenfondsen in Europa.
Vermogenspositie
Voor wat de Nederlandse pensioensector betreft, maakt de stresstest volgens DNB duidelijk dat de duale doelstelling van het beleggingsbeleid (nominaal zekerheid bieden én indexatie ambiëren) kan leiden tot een grote impact op de vermogenspositie. Dat geldt des te meer nu veel fondsen niet over voldoende buffers beschikken om schokken op te vangen.
Systeemrisico’s
Uit de stresstest komt naar voren dat de financiële systeemrisico’s die hun oorsprong vinden in de pensioensector beperkt lijken en vooral lopen via het beleggingsgedrag van pensioenfondsen. Daarbij geven de Nederlandse fondsen aan dat zij gemiddeld genomen geneigd zijn om na de schok zakelijke waarden bij te kopen om de beleggingsmix constant te houden (‘rebalancing’). Dit beleggingsgedrag heeft een stabiliserende werking op het financiële systeem.
Het aanhouden van risicoposities vanuit de duale doelstelling, bij afwezigheid van voldoende buffers, maakt fondsen daarentegen wel erg kwetsbaar in het stress scenario, stelt DNB. Voor wat betreft de doorwerking op de reële economie kunnen van mogelijke kortingen en –vooral in andere landen relevant– verplichte bijstortingen van sponsoren, potentieel grote effecten uitgaan. Deze effecten kunnen in de Nederlandse context worden gedempt door de benodigde maatregelen te spreiden over de tijd via de herstelplansystematiek.
Geef een reactie