Een ondernemer die zijn activiteiten staakt, moet wel degelijk omzetbelasting betalen over zijn restvoorraad. Daar kwam een handelaar in dvd’s achter, die zijn spullen verkocht via Marktplaats. Hof Den Haag vond dat op hem, vanwege het ontbreken van een deugdelijke administratie een verzwaarde bewijslast rustte. en daaraan kon hij niet voldoen.
Eind 2010 stopte de handelaar met zijn activiteiten. Na een boekenonderzoek legde de inspecteur hem een naheffingsaanslag omzetbelasting op, met een verzuimboete, omdat de man geen omzetbelasting betaalde over de 618 dvd’s die hem ten tijde van de bedrijfsbeëindiging nog restte. Zelf zei de man dat hij ze had geschonken aan een kringloopwinkel.
Optellen en aftrekken
Zijn administratie ging niet verder dan het optellen en aftrekken van inkomsten en wat bewaarde bankafschriften en facturen. Hoe de winstbedragen in zijn IB-aangifte tot stand kwamen, kon hij niet onderbouwen. Aansluitingen vanuit facturen naar aangiften zijn daardoor niet te controleren. Jaarstukken waren er niet. Met betrekking tot de staking van de diverse ondernemingen is geen stakingsbalans opgemaakt en getoond.
Eén werkdag
De man had van de inspecteur slechts één werkdag gekregen om op de voorgenomen aanslagen te reageren. Daarmee werd het Europees verdedigingsbeginsel geschonden, vond de vertegenwoordiger van de handelaar. Maar de mogelijkheden voor uitstel van betaling waren ruim genoeg, vond het Hof, dat de naheffingsaanslag en verzuimboete handhaafde.
Gert Timmerman zegt
Een logische en correcte uitspraak, immers: wie geen administratie (laat) of wil voeren kan de aanslag verwachten over een door de fiscus -in redelijkheid- te schatten winst en voor de Omzetbelasting is het naar privé brengen een belaste handeling. Het spreekwoord “Bezint eer ge begint” geldt dus ook aan het einde van de bezigheid: Bezint eer ge het voor gezien houdt”. Jammer dat dat niet rijmt.