In 2017 was de detacheringsbranche goed voor een omzet van €6,2 miljard. Onderzoek van Panteia in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), PwC en ABN Amro wijst dat uit.
Het betreft puur omzet die is behaald uit het detacheren van personeel. Veel detacheringsbureaus houden zich ook bezig met andere activiteiten op het gebied van HR-services, zoals werving en selectie, zzp-bemiddeling, payroll en uitzenden. Voor het onderzoek werden 227 van de naar schatting 638 actieve detacheringsbureaus (telefonisch) geïnterviewd.
Diepgravend
Volgens ABN Amro is het ‘voor het eerst dat er diepgravend onderzoek is gedaan naar deze branche.’ Op dit moment is 1,6 % van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam als gedetacheerde. Met name in de sectoren zakelijke dienstverlening, industrie, bouw/infra en overheid komt detachering veel voor. Gedetacheerden zijn gewild omdat ze vaak hoogopgeleid, jong en flexibel hoogopgeleid zijn. Ze kunnen direct en tijdelijk worden ingezet en hun vaak specialistische kennis is bovendien up-to-date, mede doordat ze via het detacheringsbureau de beschikking hebben over een zeer hoog opleidingsbudget. Met de technologische, economische en maatschappelijke veranderingen in het vooruitzicht zal de detacheringsbranche in de toekomst verder aan belang winnen’ aldus de opstellers.
Personeelstekort
De branche staat echter ook voor uitdagingen zoals nieuwe regelgeving, een oplopend tekort aan personeel en een toenemende kloof tussen opleidingen en gevraagde vaardigheden. Bovendien verandert de context van werk en verandert het arbeidsmarktlandschap door nieuwe ICT-toepassingen drastisch.
Geef een reactie