Er wordt volop gebouwd en gerenoveerd in Nederland, maar tegelijk groeit de vraag naar personeel. Bouwbedrijven waarbij de opdrachten binnenstromen, denken er misschien niet direct aan om nu te investeren in automatisering, maar daar kunnen ze wel sterk van profiteren. Als boekhouder of accountant kun jij hen hierbij begeleiden. Lenneke Pool, partnermanager bij Twinfield, legt je graag uit waar je bij automatisering zoal aan kunt denken.
Te weinig werk is misschien geen probleem, te weinig personeel wél. Bouwbedrijven kunnen fte’s winnen door efficiënter te gaan werken dankzij automatisering. Bouwbedrijven hebben vaak verschillende werknemers bij een project rondlopen die hun uren en al het materiaal dat ze gebruiken moeten bijhouden. Zij verliezen kostbare tijd door administratieve plichten. Hier bestaan al verschillende apps voor, die dit een stuk makkelijker en sneller maken.
Investeren in automatisering
De bouw heeft het tijdens de crisisjaren erg moeilijk gehad. Logischerwijs is er in die tijd weinig geïnvesteerd in automatisering. Terwijl er wel van alles mogelijk is op het gebied van software. Aannemers winnen niet alleen tijd, maar krijgen ook realtime inzicht in de kosten. Zo kunnen ze hun marges beter bewaken. Tijdens een project is precies te zien hoeveel materiaal en manuren erin worden gestopt. Dit is van levensbelang om goede offertes te kunnen maken en de kosten in de gaten te houden.
Ook is de concurrentie de laatste jaren sterk toegenomen. Klanten vragen online heel makkelijk verschillende offertes op en kiezen toch vaak voor de goedkoopste aanbieder. Als een aannemer goed inzicht heeft in alle kosten, kan hij scherpe prijzen vragen en toch een gezonde winst blijven maken. Daarvoor is het handig om in de cloud te werken: alle gegevens (zoals de urenregistratie van het personeel, ingescande inkoopfacturen en uitgestuurde offertes) komen bij elkaar. Ook zie je op elk moment precies hoeveel geld er in- en uitgaat.
Lenneke Pool, partnermanager bij Twinfield,Software koppelen tot een productiestraat
Door software aan elkaar te koppelen, kun je een zogeheten ‘productiestraat’ maken. Een simpele productiestraat voor een aannemer bestaat bijvoorbeeld uit een programma voor het scannen en inlezen van bijvoorbeeld inkoopfacturen, de financiële administratie van Twinfield, apps om uren van werknemers bij te houden en de salarisadministratie, die al dan niet is uitbesteed.
Er bestaat ook specifieke software, waarmee je als bedrijf in de bouwsector je processen kunt optimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn Bouw7 (bouwbedrijven), Minuba (installatiebedrijven) en Omniboxx (vastgoedbeheer). Hierin zitten modules voor planning, materiaalverwerking, urenregistratie en/of facturatie. Een goede accountant die verstand heeft van de bouwsector, eventueel bijgestaan door een deskundige op het gebied van software, kan bouwondernemers helpen bij het installeren van zo’n productiestraat.
Om mee te gaan met deze ontwikkelingen, moeten ondernemers in de bouw meer digitaal gaan werken. Dan is het automatiseren van de urenregistratie eigenlijk maar een hele kleine eerste stap. Accountant, adviseer ondernemers van bouwbedrijven daarom om hun processen te automatiseren.
Kennissessie ‘Online boekhouden in bouw en vastgoedbeheer
Heb jij klanten in de bouw, het onderhoud of het vastgoedbeheer? En wil je ze ontzorgen met slimme online oplossingen? Kom naar onze kennissessie ‘Online boekhouden in bouw en vastgoedbeheer’ op dinsdag 14 mei 2019. Deelname is gratis.
Over Twinfield
Twinfield is de grondlegger van het Cloud boekhouden in Europa. Twinfield Boekhouden een online boekhoudprogramma waarmee accountants en ondernemers slim en gemakkelijk kunnen samenwerken. Twinfield is veilig (keurmerk Zeker-Online) en werkt 100% in de cloud. Daarbij koppelt Twinfield met vele andere pakketten. Twinfield is een onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting.
Geef een reactie