De Rechtbank Amsterdam heeft maandag cel- en taakstraffen opgelegd aan een groep deelnemers van een organisatie die zich richtte op stelselmatige faillissementsfraude en het witwassen van criminele gelden. Een groot aantal bv’s werd via turboliquidaties of ‘plof-bv’s’ ontbonden, waarna schuldeisers met lege handen achterbleven. Daarbij gingen miljoenen verloren, alleen al de Belastingdienst had 14 miljoen euro uitstaan. De straffen vallen lager uit dan het OM had geëist, mede vanwege de lange duur van het proces.
Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de hoofdverdachte, de bekende bv-groothandelaar Louis Rijnberk, op grote schaal bijna-failliete BV’s met schulden opkocht. Hij was een zogenoemde bedrijvendokter en zorgde ervoor dat het eigendom van de BV’s werd overgedragen aan katvangers. Uit het strafrechtelijk onderzoek kwam volgens het OM naar voren dat er op twee manieren misbruik werd gemaakt van de opgekochte BV’s. De eerste was dat schuldeisers van de BV’s werden benadeeld. Door de oud-eigenaren werd vaak alles van waarde uit de boedel gehaald. De tweede vorm van misbruik ziet op de situatie dat anderen – niet zichtbare personen – feitelijk op naam van de BV handelingen zijn gaan verrichten. Bij deze tweede vorm was het vermoeden dat de katvangers wel meer hebben gedaan dan alleen een BV op hun naam laten zetten. Vandaar dat twee katvangers ook het medeplegen van witwassen werd verweten.
Celstraffen
Tegen hoofdverdachte Rijnberk eiste het OM eerder 3,5 jaar celstraf, maar de rechtbank Amsterdam komt nu vanwege medische problemen bij Rijnberk tot een celstraf van 1,5 jaar en een boete van 50.000 euro. De onder curatoren bekende katvanger Marinus Mertens, werd maandag net als Rijnberk veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie met faillissementsfraude als doel. Ook hem staat een celstraf van 1,5 jaar te wachten, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Beiden krijgen een bestuursverbod opgelegd.
Notarissen
Twee voormalige (kandidaat-)notarissen die betrokken waren bij de transacties werden elk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur. Een derde kandidaat-notaris is vrijgesproken. De drie notarissen worden vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, ondanks het feit dat ze als ‘onmisbare schakel’ worden gezien. Volgens de rechtbank is er echter niet genoeg bewijs dat de notarissen wisten waar ze zich mee inlieten. De rechter verwijt het de notarissen van het kantoor Anotaris uit Bunnik wel dat ze het nalieten om verdachte transacties te melden bij FIU.
Bron: FD/AV
Geef een reactie