Vanaf 30 juli 2020 is de herziene Detacheringsrichtlijn van kracht. Daarmee moeten de verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen gedetacheerde buitenlandse werknemers en Nederlandse werknemers kleiner worden. Gedetacheerde Europese werknemers krijgen recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Ook gelden er nieuwe plichten voor werkgevers.
Recht op bijna alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden
Door de herziene richtlijn krijgen gedetacheerde uitzendkrachten vanaf de eerste dag recht op bijna alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Ook krijgen gedetacheerde werknemers die langer dan 12 maanden in Nederland werken recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden. Zij hebben dan recht op bijna alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden uit de Nederlandse arbeidswetten en algemeen verbindend verklaarde cao’s. Deze periode van 12 maanden kan verlengd worden tot 18 maanden als de werkgever dit meldt.
Huisvesting en onkostenvergoedingen
Daarnaast worden de belangrijkste arbeidsvoorwaarden (zoals het minimumloon en regels voor vakantie, verlof, werk- en rusttijden uit de wet en uit algemeen verbindend verklaarde bepalingen van cao’s) uitgebreid met voorwaarden voor huisvesting en onkostenvergoedingen. Zo gelden er straks voorwaarden voor de huisvesting van werknemers als de werkgever huisvesting ter beschikking stelt aan de werknemers die zich niet op hun gewone werkplek in Nederland bevinden. Ook komen er nieuwe regels voor de vergoeding van uitgaven voor reis-, maaltijd- en verblijfkosten voor werknemers die beroepshalve van huis zijn.
Europese Detacheringsrichtlijn
De rechten van werknemers uit de EU, EER en Zwitserland die tijdelijk in Nederland worden gedetacheerd, vloeien voort uit de Europese Detacheringsrichtlijn uit 1996. In 2018 zijn de EU-lidstaten overeengekomen om deze richtlijn aan te passen.
Wetgeving
De herziene Detacheringsrichtlijn wordt onder meer geïmplementeerd in de WagwEU en de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet Avv).
Meer informatie over de nieuwe regels staat op www.postedworkers.nl
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
___________________________________________________________________
Geef een reactie