
De overtreding gaat over de periode 2010-2013 en betreft Fortis Bank, dat in 2010 fuseerde met ABN Amro. Het gaat om “transacties die volgens het OM verband hielden met het doen van opzettelijk onjuiste belastingaangiftes door een Nederlandse dochtermaatschappij van een buitenlandse financiële instelling”, aldus de bank. “ABN Amro was niet betrokken bij de belastingaangiftes. Wel waren (rechtsvoorgangers van) ABN Amro betrokken bij transacties in Nederlandse aandelen en derivaten met deze buitenlandse financiële instelling.”
Die transacties maakten volgens het OM onderdeel uit van een transactiestructuur waarmee ten onrechte dividendbelasting is verrekend door de Nederlandse dochtermaatschappij van deze buitenlandse financiële instelling. “De strafbeschikking heeft geen impact op de activiteiten van de bank, omdat de afdeling die betrokken was bij de transacties al in 2014 is opgeheven.”
124 miljoen ten onrechte verrekend
Het OM meldt dat de Nederlandse dochter tussen 2009 en 2013 vijf aangiften vennootschapsbelasting heeft ingediend, waarmee in totaal een bedrag van € 124 miljoen aan dividendbelasting verrekend is. “Het verrekende bedrag aan dividendbelasting houdt verband met in totaal 825 miljoen euro aan dividend dat is uitgekeerd op Nederlandse beursgenoteerde aandelen.”
Aandelen gingen direct retour
De aandelen werden vanuit het buitenland telkens vlak voor de dividenduitkering risicovrij in Nederland geparkeerd, bij een dochteronderneming van de buitenlandse bank. “In algemene zin kan een Nederlandse vennootschap namelijk wel dividendbelasting verrekenen zolang die ‘uiteindelijk gerechtigde’ is in de zin van de wet. Maar in dit geval gingen na incassering van het dividend de aandelen samen met het dividend vrijwel direct retour naar het buitenland.”
Door zo te handelen was de dochteronderneming volgens het OM wettelijk gezien geen ‘uiteindelijke gerechtigde’. Daarom had de dochteronderneming ook geen recht op verrekening van dividendbelasting in haar belastingaangiften. Het OM gaat de buitenlandse bank en een werknemer dagvaarden wegens de verdenking van dividendbelastingontduiking. Die zaak start vermoedelijk eind dit jaar.
Boete heeft geen effect voor de ABN AMRO
de overheid geeft als aandeelhouder een boete aan zich zelf
ABN AMRO heeft er veel meer aan verdiend
Ethiek kent de ABN AMRO niet
De (r)overheid is extreem onbetrouwbaar gebleken in het dividendbelasting dossier. In dit geval is er niets illegaals, het is arbitrage van dividendbelasting. Onwenselijk wellicht, maar om dat tegen te gaan moet de wet veranderd worden, niet met heel veel geweld marktpartijen die gewoon volgens de wet handelen aanklagen. Heel veel partijen hebben heel veel rechtszaken gewonnen. Maar het OM gaat gewoon met oneindig diepe zakken door, verliest bijna alle zaken, moet af en toe zelfs rectificeren maar doet dat nauwelijks. En maakt zo ondernemers kapot.
Er is geen ethiek. Er is de wet. Daar dient men zich aan te houden. De overheid is onethisch door zich niet aan haar eigen wetten te houden. Daar ligt de crux, niet bij marktpartijen die verdienen door zich wel aan de wet te houden.