Terwijl de Wet op de kredietunies nog niet is aangenomen, is er nu al ruzie tussen de kredietunies onderling. Ze bakkeleien over de vraag of de term kredietunie wordt misbruikt door partijen die alleen bemiddelen in financiering en geen eigen kas hebben. Deze partijen zouden hun naam moeten veranderen, omdat ze de markt op het verkeerde been zetten. De ‘pseudo-kredietverleners’ zien dat echter niet zitten. Zo meldt Het Financieele Dagblad.
De ruzie begon toen twee kredietunies uit Brabant en Midden-Nederland onlangs aangaven succes te hebben met de verstrekking van krediet. Maar volgens Roland Lampe, bestuurder van de Vereniging van Kredietunies in Nederland, noemen de twee instellingen zich ten onrechte kredietunie. ‘Ze beheren geen gemeenschappelijke kas, maar werken als crowdfunders die geld verdienen aan de bemiddelende rol bij financiering. Ze willen omzet draaien en provisie opstrijken. Geldgevers zijn uit op maximaal rendement op hun spaargeld. Dit gaat voorbij aan het ideële doel om ondernemers met kredietbehoefte te helpen’, zo stelt Lampe in Het Financieele Dagblad.
Kredietunie Brabant is het niet eens met de beschuldigingen en meent uit hoofde van secretaris Robert Vos dat juist de club van Roland Lampe het niet te nauw neemt met het basisprincipe van de kredietunie door steun te zoeken bij Univé, een institutionele belegger. “Dat doet afbreuk aan de coöperatieve gedachte van ondernemers die elkaar onderling bijstaan”, aldus Vos.
Duidelijke regelgeving over kredietunies ontbreekt momenteel nog. Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer over de Wet op de kredietunies. De grote vraag is wat er gebeurt als de nieuwe wet in werking treedt. Worden kredietunies zonder eigen kas dan genoodzaakt een andere naam aan te nemen?
Geef een antwoord