De omstreden crisisheffing dreigt miljoenen minder op te brengen dan gedacht. Het kabinet-Rutte I had mensen met een inkomen boven de 150.000 euro in 2012 niet met terugwerkende kracht zwaarder mogen belasten. Dat volgt uit een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, zo meldt de Telegraaf.
Het advies is gegeven in een procedure van Peter Kavelaars, partner bij belastingadvieskantoor Deloitte. ‘De advocaat-generaal concludeert dat de terugwerkende kracht van de crisisheffing te ver gaat, zegt Kavelaars verheugd in de Telegraaf. ‘De heffing zou niet verder terug mogen gaan dan 25 mei 2012, de dag waarop het kabinet de maatregel in een persbericht aankondigde. Dat is gunstig voor veel grote bedrijven, omdat vakantiegeld, bonussen en opties meestal voor die datum worden toegekend.’
De advocaat-generaal laat volgens Kavelaars nog wel ruimte voor discussie welk deel van het loon voor 25 mei 2012 is genoten, en dus vrijgesteld zou moeten worden van de crisistaks. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verklaart dat wordt gewacht op het besluit van de Hoge Raad.
Geef een reactie