Is het nog wel verstandig is om voor een carrière in accountancy te kiezen? Interessante vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is. Want concreter: hoe ziet het vak van accountant er over 5 jaar uit? En waarover hebben we het dan? Assurance, non-Assurance (de controle- of de samenstelpraktijk)? Want als je op dit moment overweegt een studie te kiezen is een eerste baan over pakweg een jaar of 5 aan de orde. Chinees of Duits is helemaal geen slecht idee: maar dan wel naast je accountancystudie!
Voor dit artikel beperk ik mij tot HBO- en WO-studenten. Mijn advies aan hen is: volg alle bijvakken, social skills, presenteren, spreken in het openbaar, sales enzovoort die er aangeboden worden. Als er onvoldoende aanbod is, benut dan de zomervakantie en elk ander vrij moment, want met een AA-opleiding op zak en echt goede social skills ben je een adviseur in spé. De vraag hiernaar is ontzettend groot en zal bovendien alleen maar toenemen!
Mocht die (commerciële) kant je nu echt niet liggen en voel je je op een receptie als Willem Holleeder in de Tweede Kamer in Den Haag, probeer dan de ICT-kant. Het hele vak van accountant wordt ICT-gedreven. Van het verwerken van administraties tot boeken en het opmaken van jaarrekeningen. Ook hier weer allerlei buzzwords die langskomen in elk artikel: big data, ocr, ubl en opeens is blockchain ‘hot’. Feit is dat het boekhouden 30 jaar lang heeft stilgestaan en aan de vooravond staat van een enorme verandering, die met name ICT-gedreven is! Ik blijf echt fan van AA’s die naast hun studie een tweede richting gaan doen of hebben gedaan en word al helemaal vrolijk als wij in onze praktijk AA + FB zien staan op een curriculum vitae.
Tweede richting
Maar het kan nog beter: Wel eens aan Chinees of Duits gedacht? Aan HOFAM of psychologie? Moet elke AA opeens een tweede studie gaan volgen? Natuurlijk niet, maar omdat de ontwikkelingen razendsnel gaan wordt er binnen niet al te lange tijd een ‘ander beroep’ gedaan op de vaardigheden van een accountant. Hij wordt huisarts of specialist: ‘doorverwijzen of zelf opereren’? Een basis opleiding Accountancy in combinatie met studie of cursus uit een volledig andere hoek, gaat je geheid een voorsprong opleveren.
De ingezette veranderingen gaan snel
Sneller dan er kan worden opgeleid en onder druk wordt alles vloeibaar! Volgens de directie van Yacht Finance, groeit dit kwartaal de vraag naar ervaren accountants, met maar liefst 52% ten opzichte van vorig jaar, explosief. Jaarlijks behalen gemiddeld 750 personen een diploma HBO-Accountancy en 700 personen een WO-master Accountancy. Dit is onvoldoende om aan de vraag te voldoen.
10.000 vacatures
Het eerste half jaar van 2015 zijn er ruim 10.000 vacatures geplaatst voor accountants, 69% van deze vacatures geldt voor de regio’s Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Nu moeten we die getallen wel nuanceren. Want wij nemen bijvoorbeeld vacatures op onze website over van BDO, een van onze gewaardeerde opdrachtgevers. Deze vacaturemeldingen worden echter ook door allerlei banenbanken naar binnen gezogen. Maar de helft of een kwart zou ook al de alarmbellen moeten laten afgaan.
Wat de directie van Yacht niet weet en wij wel, is dat ruim 70% van de kandidaten die wij interviewen (ik heb ze net geteld: bijna 360 kandidaten tot 1 juli – binnen onze totale praktijk), bij ons aangeven dat zij het accountancyvak de rug toe te willen keren. Zij zoeken een uitdaging in het bedrijfsleven. Zeer zorgwekkend dus.
De (samenstellende) accountant van de toekomst krijgt het niet gemakkelijk. De branche staat aan de vooravond van grote veranderingen. Omdat de opleidingen hierop onvoldoende zijn afgestemd, ligt daar toch een groot deel van het toekomstige probleem. Je wordt voor een groot deel opgeleid tot timmerman, terwijl er straks (bijna) geen hout meer is.
Terug naar de vraag hoe de toekomst van de (assistent) accountant er in de samenstelpraktijk uitziet. Ik denk echt dat er volop kansen liggen. Niet voor studenten die nu PD of MBA volgen. Dit klinkt hard. Een basisopleiding boekhouding is zeker niet weggegooid, maar de kans dat iedereen daarmee een baan vindt en houdt (over drie tot vijf jaar) is minder groot dan dat Donald Trump president wordt van de USA.
Kansen
Maar juiste vanwege die schaarste die er ontstaat zijn er volop mogelijkheden. Maar dan moet je wel (kunnen) bepalen of je bij het juiste kantoor zit. Lees daarvoor eens een artikel van Menno Lanting: ‘wil een onderneming een speedboot zijn, dan zal de grootste innovatie op organisatievlak moeten plaatsvinden.’
In mijn volgende artikel ga ik dieper in op de ontwikkelingen binnen de controle-praktijk.
Peter A. Tijssen
Directeur van Adviesgroep88
Geef een reactie