Ton Breitenfellner schreef in zijn blog op onze site al over de extra last voor werkgevers van de transitievergoeding voor zieke werknemers. Naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant hebben PvdA en SP Kamervragen gesteld over het feit dat sommige werkgevers zieke werknemers onbetaald in dienst houden om de ontslagvergoeding te ontlopen.
Als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid is de werkgever vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding verschuldigd bij ontslag van werknemers met een dienstverband van 2 jaar of langer. Deze transitievergoeding geldt ook bij ontslag van werknemers na 2 jaar. Vorige week meldde de Volkskrant dat werkgevers een nieuwe manier hebben ontdekt om onder de ontslagvergoeding uit te komen. Zieke medewerkers die ze na twee jaar mogen ontslaan, houden ze – onbetaald – in dienst. Naar aanleiding van dit bericht hebben SP-Kamerlid Paul Ulenbelt en PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Grace Tanamal Kamervragen aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesteld.
De Kamerleden willen van de minister weten of het klopt dat er werkgevers zijn die zieke medewerkers onbetaald in dienst houden om zo de transitievergoeding te omzeilen. Ook willen ze weten om hoeveel werkgevers het dan gaat en welke maatregelen er vanuit de overheid genomen kunnen worden om deze vorm van ontwijking tegen te gaan. SP-Kamerlid Ulenbelt wil ook nog van de minister weten of Asscher de Wet Werk en Zekerheid gaat aanpassen, zodat mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op eigen verzoek de arbeidsovereenkomst, indien geen loon wordt betaald, kan ontbinden en recht krijgt op de ontslagvergoeding.
Lees hier de Kamervragen van PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Grace Tanamal.
Lees hier de Kamervragen van SP-Kamerlid Ulenbelt.
Geef een reactie