Het aantal kredietunies in Nederland groeit langzaam. Vijf jaar nadat er voor het eerst over kredietunies werd gesproken, hebben pas zes van deze coöperaties leningen aan ondernemers verstrekt.
Dat meldt de Volkskrant zaterdag.
Een kredietunie is een coöperatie van MKB-ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen en MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de langzame groei van het aantal kredietunies. Het kost gemiddeld 50 duizend euro om een kredietunie op te starten. Voor dit bedrag moet meestal subsidie worden gevonden. Ook is het fenomeen kredietunie in Nederland nog relatief onbekend. Geld voor publiciteitscampagnes is er meestal niet. Daardoor is het lastig om voldoende ondernemers te vinden die er geld in willen steken.
Kredietunies mogen nu nog geen opvraagbaar geld aantrekken, zoals spaargeld of obligatieleningen met een vaste looptijd. Daarvoor is een bankvergunning nodig. In het voorjaar heeft het parlement echter de Wet Toezicht Kredietunies unaniem aangenomen. Deze wet maakt het voor kredietunies mogelijk om tot een bedrag van 10 miljoen euro spaargeld aan te trekken buiten de toezichtregels van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank nv (DNB) en de Europees geldende regels van Capital Requirements Directive IV (CRD IV). De Europese Commissie moet nog wel bereid zijn Nederlandse kredietunie-organisaties op de uitzonderingenlijst CRD IV te plaatsen. Naar verwachting komt hier in het najaar duidelijkheid over.
Geef een reactie