Nederlandse CEO’s hebben vertrouwen in het groeipotentieel van het eigen bedrijf. Om die groei te bewerkstelligen, hebben de bedrijven behoefte aan het nodige talent, zowel voor permanente en tijdelijke functies. Extra vaste finance- en accountingprofessionals worden vooral geworven om nieuwe projecten en initiatieven op te starten. Eenmaal aangenomen, zijn HR-managers meer bereid dan een jaar eerder om met topkandidaten over het salaris te onderhandelen. Ook is de verwachting dat het salaris voor finance- en accountingpersoneel in vaste dienst de komende 12 maanden met gemiddeld 5% zal stijgen.
Dit blijkt uit de Salarisgids 2016 van arbeidsbemiddelingsspecialist Robert Half.
Nu de economie weer aantrekt, is het vertrouwen groot: 92% van de CFO’s en financieel directeuren heeft vertrouwen in de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie en 94% in het groeipotentieel van het eigen bedrijf. Om die groei te bewerkstelligen, hebben de bedrijven behoefte aan het nodige talent, zowel voor permanente en tijdelijke functies. De werving van financiële en boekhoudkundige professionals zit dan ook in de lift en is weer bijna op het niveau van voor de crisis. Zo geeft 38% van de financieel verantwoordelijken aan dat ze nieuwe permanente financiële posities binnen het bedrijf zullen creëren en nog eens 53% zal vrijgekomen bestaande functies opvullen.
De top 3 redenen om extra vaste finance- en accountingprofessionals te werven zijn:
- opstarten nieuwe projecten en initiatieven
- uitbreiding product- en dienstenaanbod
- (inter)nationale bedrijfsgroei of -uitbreiding
Schaarste toptalent
Toch is er een aanhoudend tekort aan toptalent op specialistische gebieden. Deze schaarste zal zich volgens Robert Half blijven doorzetten nu steeds meer kandidaten op zoek gaan naar een nieuwe baan. Een grote meerderheid van financieel verantwoordelijken geeft aan dat ze moeite hebben met het vinden van gekwalificeerde financeprofessional.
De top 3 oorzaken zijn:
- gebrek aan technische niche-experts
- commerciële vaardigheden
- vraag is groter dan het aanbod
Zowel MKB‘s als grote bedrijven en multinationals zijn in hoge mate op zoek naar finance- en accountingprofessionals met twee tot vijf jaar ervaring. Aan de hand van externe en interne opleidingen beogen werkgevers het potentieel en de vaardigheden van die werknemers verder te ontwikkelen om ze maximaal te laten bijdragen aan de bedrijfsproductiviteit. In grote bedrijven en multinationals daarentegen is er daarnaast nog extra vraag naar profielen met minstens vijf tot zeven jaar ervaring, alsook naar senior professionals voor leidinggevende functies. Ook voor pasafgestudeerden zijn er mogelijkheden binnen finance en accounting. Zij komen sneller in aanmerking als ze relevante werkervaring hebben opgedaan aan de hand van stages en studentenbanen.
MKB |
Groot bedrijf/multinational |
Top 3 permanente functies |
|
Financieel administratief medewerker (AA) |
General Ledger Accountant |
Allround administrateur (Bookkeeper) |
Senior Accountant |
Hoofd administratie (Chief Accountant) |
Finance Manager |
Top 3 tijdelijke functies |
|
Financieel administratief medewerker (AA) |
AP Accountant |
Allround administrateur (Bookkeeper) |
Assistant Accountant |
Hoofd administratie (Chief Accountant) |
Senior Accountant |
Vaardigheden
De vraag van bedrijven om sterk ontwikkelde ‘soft skills’ aan de dag te leggen, gaat niet ten koste van de vraag naar technische vaardigheden. Bedrijven zijn op zoek naar die financeprofessional die alle gevraagde competenties heeft, continu bereid is om vaardigheden verder te ontwikkelen en alle gewenste ‘soft skills’ beheerst. Bedrijven hebben bijzonder hoge verwachtingen van hun potentiële nieuwe medewerkers en gaan heel selectief te werk bij de personeelswerving. Ze willen er zeker van zijn dat nieuwe medewerkers zowel financieel als bedrijfsmatig een aanwinst zullen zijn. De vijf meest genoemde technische vaardigheden zijn: financiële softwarepakketten (ERP en andere Business Intelligence Tools), regelgeving, riskmanagement en compliance (Basel III en Solvency II), accountingstandaarden (US GAAP en IFRS), analytische vaardigheden en financiële verslaggeving en business partnering/commerciële accounting.
Soft skills
Finance heeft door de jaren heen een steeds centralere positie binnen het bedrijf ingenomen, waarbij er intensiever dient te worden samengewerkt met andere bedrijfsafdelingen, met als doel ondersteuning te bieden voor besluitvorming en strategieontwikkeling. Financiële informatie kunnen uitleggen aan een publiek zonder financiële achtergrond, resultaten kunnen analyseren en sterke leiderschaps- en communicatievaardigheden zijn uitgegroeid tot kernwaarden van de financiële functie, en zijn noodzakelijk om succesvolle partnerschappen op te starten binnen de organisatie. De vijf soft-skills zijn: strategische visie, communicatievaardigheden, commerciële interesse/ondernemingszin, samenwerkingsvaardigheden en klantgerichtheid.
Salaris
Bijna twee derde van de HR-managers geeft aan bezorgd te zijn dat ze dit jaar hun topperformers zullen verliezen aan een ander bedrijf. Topkandidaten die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, krijgen geregeld banen aangeboden en staan in een sterke positie om over het loon te onderhandelen. Bedrijven beseffen dan ook in toenemende mate dat salarisverhogingen essentieel zijn om het benodigde talent binnen te halen. Zo geeft bijna de helft van de HR-managers aan dat ze, in vergelijking met een jaar geleden, meer bereid zijn om met topkandidaten over het salaris te onderhandelen. Maar ook finance- en accountingpersoneel dat al in dienst is, kan een salarisverhoging tegemoet zien. Van de ondervraagde CEO’s geeft 35% aan dat de salarissen van de bestaande leden van hun finance- en accountingteam de komende 12 maanden met gemiddeld 5% zullen stijgen. Bedrijven zien ook bonussen als een manier om werknemers aan hun bedrijf te binden. Zo zegt 79% van de CFO’s en financieel directeuren dat ze bonussen toekennen aan hun financiële werknemers.
Analytische vaardigheden
Finance heeft de afgelopen jaren een digitale (r)evolutie ondergaan. Naar verwachting zet die trend zich door aangezien het merendeel van de CFO’s en financieel directeuren verder zal investeren in gegevensanalyse, fraudedetectie/risicobeheer en accountingprocessen. Door de groeiende internationalisering van de boekhoudkundige normen, de grotere behoefte aan het beheer en de opvolging van de financiële regelgeving, en de toegenomen digitalisering van de boekhouding en de financiële verslaggeving is er meer vraag naar financeprofessionals met sterk ontwikkelde analytische vaardigheden, alsook ervaren interim-managers met een specifieke expertise voor het managen van systeemimplementaties. Van de ondervraagde CEO’s zegt 45 procent te gaan investeren in gegevensanalyse.
Geef een reactie