Het aantal flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt zienderogen toe. Onder flexwerkers wordt verstaan werknemers met een flexibel arbeidscontract. Niet alleen uitzendkrachten en gedetacheerden zijn flexwerkers, ook seizoensarbeiders en freelancers behoren tot deze groep.
Flexwerkers als groeimarkt
Het aandeel werkenden met een tijdelijk contract, bijvoorbeeld via een uitzend- of detacheringsbureau, groeit in Nederland harder dan in de overige Europese landen. In Nederland is het aantal flexwerkers in de afgelopen tien jaar gegroeid van 15 naar 22 procent van het totale aanbod op de arbeidsmarkt. In de grote(ere) Nederlandse steden zien we dat het aantal flexwerkers het grootst is. Uitzenden wordt door veel bedrijven als een commodity ervaren, hetgeen voor prijsconcurrentie en margedruk zorgt. Voor 2015 wordt een verdere groei van de economie verwacht waar bijvoorbeeld de uitzendbranche, met een volumegroei van acht procent, van profiteert. Naast digitalisering, margedruk en prijsconcurrentie, is ook de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt een trend die in de komende jaren zal doorzetten. De flexmarkt lijkt zich definitief tot groeimarkt te hebben ontwikkeld.
Voorfinanciering probleem voor uitzendbranche
Behalve de te maken complexe keuze voor de wijze waarop een uitzendbureau opgezet gaat worden, als franchisenemer, onder eigen verloning of onder gebruikmaking van een payrollbureau, is ook het probleem van voorfinanciering een belangrijk issue. Immers, de uitzendkracht krijgt doorgaans na een week gewerkt te hebben zijn loon uitbetaald, terwijl de betalingstermijn van de klant tussen de 14 en 60 dagen kan variëren. In het tweede kwartaal van 2015 was de gemiddelde betalingstermijn 42,5 dag! Daarnaast gaat er enige tijd overheen alvorens je als uitzendbureau voldoende flexwerkers uitgezonden hebt om serieuze inkomsten te genereren waarmee de exploitatiekosten gedekt kunnen worden.
Debiteurenrisico ligt op de loer
Als uitzendorganisatie loop je niet alleen tegen het probleem van de lange betalingstermijn aan, ook loop je het risico dat de klanten uiteindelijk de rekening niet kunnen betalen. De gevolgen van dit debiteurenrisico zijn het grootst als een uitzendorganisatie voor de omzet afhankelijk is van één of slechts enkele klanten.
Met de debiteurenfinanciering van CashFlex Factoring rekent u niet alleen af met het probleem van de voorfinanciering, maar ook met dat van het debiteurenrisico. Met het uit handen nemen van uw debiteurenbeheer wordt onze dienstverlening gecompleteerd. U wordt op financieel vlak volledig ontzorgd!
E: service@cashflex.nl | T: 026-7630799 | www.cashflex.nl
Geef een reactie