Ondernemers zijn weinig bekend en hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen en bestaande overheidsregelingen voor versterking van hun financiële positie. Ondernemers die gebruik maken van een boekhouder of accountant dienen vaker een financieringsaanvraag in dan ondernemers zonder financieel adviseur. De acceptatiekansen zijn echter gelijk.
Dat blijkt uit het Behoefteonderzoek en analyse MKB financiering van de Kamer van Koophandel (KvK) dat in samenwerking met de Hogeschool Utrecht is uitgevoerd onder zzp’ers en MKB’ers.
‘Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, haken de meeste ondernemers af in hun zoektocht naar geld’, zegt KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. ‘Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt. Dat blijkt uit dit eerste, grote onderzoek van de KvK naar de financieringsbehoefte van ondernemers.’
Alternatieven
De KvK werkte bij dit onderzoek samen met Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht. Lex van Teeffelen: ‘Veel ondernemers staan voor het verkeerde loket. Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen, zoals factoring, leasing of Qredits.’
Zzp’ers en MKB’ers zijn maar met enkele vormen van financiering goed bekend, zoals de hypotheek, de rekeningcourant, de banklening, maar ook met leningen van familie en vrienden. Opvallend is de grote bekendheid met crowdfunding, de starterslening en het overbruggingskrediet, maar het erg lage gebruik ervan. Ook zijn overheidsregelingen niet erg bekend met uitzondering van de Kleinschalige Investeringsaftrek.
Vrouwen vs mannen
Nog voor het indienen van de aanvraag wordt 30% van de ondernemers af- of doorverwezen bij een informatieverzoek bij de bank. Opmerkelijk is dat vrouwen in de vooraanvraag een grotere kans hebben om te worden af- of doorverwezen dan mannen, zonder dat dit te herleiden is tot hun bedrijfsomvang, bedrijfsresultaat of opleidingsniveau. Na indiening van de financieringsaanvraag is er geen verschil meer in toewijzing tussen vrouwen en mannen. Ook dienstverlenende bedrijven en ondernemingen met minder
omzetgroei lopen meer kans al bij de informatieaanvraag afgewezen te worden.
Onderpand
Volgens de KvK is het opvallend dat ondernemers met en zonder onderpand bij de vooraanvraag even snel worden af- of doorverwezen. Dit terwijl onderpand het belangrijkste criterium voor toekenning voor banken is. Wel zit er een verschil in d ekans op toewijzing bij ondernemers met en zonder onderpand. Met een onderpand hebben ondernemers een acht keer hogere kans op toewijzing. waarschijnlijk weten ondernemers dat ook, want ondernemers met onderpand dienen veel vaker een financieringsaanvraag in dan ondernemers zonder onderpand.
Kans per soort bedrijf
Familiebedrijven dienen vaker een financieringsaanvraag in dan niet familiebedrijven. Hun kans op toewijzing is ook 2,5 keer groter dan niet-familiebedrijven. Dit geldt alleen voor eerste generatiebedrijven, niet voor latere generatie
bedrijven. Ook Bv’s dienen eerder een financieringsaanvraag in dan vof’s en eenmanszaken, maar zij hebben maar de helft van de kans op toewijzing dan vof’s en eenmanszaken.
Bankfinanciering blijft gewild
Zzp’ers en MKB’ers die een financieringsaanvraag deden in de afgelopen twaalf maanden, deden dit vooral voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen, werkkapitaal en de herfinanciering van schulden. Groeifinanciering komt op de tweede plaats. Ondanks dat beide groepen ondernemers in de afgelopen vijf jaar bij een bank of andere instellingen vaak een afwijzing kregen, overweegt toch een groot gedeelte van de zzp’ers en MKB’ers met een financieringsbehoefte opnieuw een bankfinanciering aan te vragen.
Accountant
De helft van de zzp’ers en ruim de helft van de MKB’ers maakt gebruik van een boekhouder of accountant. Ondernemers die gebruik maken van een financieel deskundige dienen 20% vaker een aanvraag voor financiering in dan ondernemers zonder financieel adviseur. De acceptatiekansen met of zonder financieel adviseur zijn echter gelijk.
Geef een reactie