Nederlandse hotels en bungalowparken verhogen op eigen houtje de toeristenbelasting, zodat ze er zelf ook aan verdienen. Ook vermelden veel accommodaties de toeristenbelasting niet vooraf of verstoppen er allerlei andere lokale belastingen in.
Dit constateert de Consumentenbond na onderzoek voor de Reisgids.
De Consumentenbond bekeek de toeristenbelasting van de vestigingen van de tien grootste hotelketens en de drie grootste bungalowparken. Die tarieven werden vergeleken met de gemeentelijke toeristenbelasting. Bij ruim 40% van de onderzochte locaties was de gerekende heffing hoger dan de officiële toeristenbelasting. Het Hampshire hotel Mijdrecht is een voorbeeld van hoe het niet moet. Het hotel vraagt 2,50 euro aan toeristenbelasting per persoon nacht, terwijl de gemeente slechts 0,87 euro per persoon per nacht vraagt.
Verborgen kosten
Behalve dat veel locaties de toeristenbelasting op eigen houtje verhogen of er allerlei andere lokale heffingen in verstoppen, blijkt uit het onderzoek dat ze zich ook vaak niet aan de Reclamecode Reisaanbiedingen houden. Die code schrijft voor dat alle onvermijdbare variabele kosten duidelijk bij de aanbiedingsprijs moeten staan. De toeristenbelasting komt echter vaak pas later in het boekingsproces om de hoek kijken. Hotels en parken geven ook vaak verhullende namen aan de belasting die ze heffen, zoals taks and handling fee, lokale belasting, servicekosten, verblijfsbelasting of citytax.
Afschaffen
De Consumentenbond pleit voor afschaffing van de toeristenbelasting. Sinds een eerdere steekproef van de bond uit 2007 is de toeslag er niet duidelijker op geworden. Woordvoerdster Bab van der Staak: ‘Consumenten weten zelf meestal niet wat de toeristenbelasting bedraagt. Ketens maken daar gebruik van door de officiële belasting eigenhandig te verhogen. Heel raar.’ De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is tegen het afschaffen van de toeristenbelasting. ‘Niet omdat gemeenten zo graag belastingen heffen, maar omdat belastingheffing noodzakelijk is om te kunnen investeren in lokale voorzieningen. Vele van die investeringen komen ook ten gunste van toeristen. Gemeenten moeten daarom de keuze hebben om een deel van deze kosten met opbrengsten uit de toeristenbelasting te betalen. De investeringen van gemeenten in toerisme en recreatie zijn namelijk nog altijd hoger dan de opbrengst van de toeristenbelasting.’
Geef een reactie