Het MKB heeft geleden tijdens de financiële crisis. Ze hebben hun investeringen significant moeten verminderen, het handelskrediet is ingestort en bedrijven houden meer kasreserves aan. Dat concludeert Siraj Zubair in zijn proefschrift over de gevolgen van de financiële crisis op het MKB in Nederland.
Zubair heeft zijn onderzoek verdeeld in drie onderzoeksprojecten: de invloed van de crisis op investeringen, crediteren en debiteuren, en kasgeld.
Investeringen
Het onderzoek toont aan dat het MKB tijdens de crisis een significante vermindering kent van kapitaalinvesteringen in vergelijking met de periode voor de crisis. Tevens tonen de resultaten aan dat de soort financiering een belangrijke determinant is van deze investeringen. Maar de voornaamste bevinding is dat de investeringen van het MKB blijvend beïnvloed worden door zowel het aanbod van bankkrediet als door de beschikbaarheid van interne financiering.
Crediteuren en debiteuren
Zubair heeft ook de rol van crediteuren als een alternatief van bankkrediet onderzocht. De onderzoeksresultaten tonen aan dat zowel crediteuren- als debiteurenposten verminderen tijdens de financiële crisis. Dit impliceert volgens Zubairr dat het MKB als geheel tijdens de crisis minder bereid is om handelskrediet te leveren in vergelijking met de periode voor de crisis. ‘Deze vermindering van handleskrediet in beide vormen laat de negatieve impact van de financiële crisis zien en zou mogelijk kunnen duiden op ernstige fluctuaties van het aanbod van krediet’, zo schrijft Zubair in zijn proefschrift. Tijdens het onderzoek naar de rol van crediteuren kwam naar voren dat deze ten tijde van de crisis als complementen dienden van bankkrediet. Daarnaast onderzocht Zubair de ontwikkeling van het MKB ten aanzien van hun functie als pseudo-financieel dienstverlener, door het herverdelen van hun verkregen banklening in de vorm van handelskrediet. De resultaten toonden aan dat het MKB wel degelijk haar verkregen leningen herverdeelde. Het MKB gedraagt zich dus als financiële dienstverlener tijdens de financiële crisis.
Kasreserves
De conclusie van het onderzoeksproject naar de kasreserves van het MKB tijdens de crisis luidt dat de kasreserves van het Nederlandse MKB toenemen tijdens de financiële crisis. Dit impliceert volgens Zubair dat het MKB geneigd is om meer kasreserves aan te houden in tijden van crisis. Dit geldt ook als zij een hoge cashflow en veel bankkrediet hebben.
De resultaten van het proefschrift duiden erop dat het MKB heeft geleden tijdens de financiële crisis. Ze hebben hun investeringen significant moeten verminderen, het handelskrediet is ingestort en bedrijven houden meer kasreserves aan. Volgens Zubair zijn de beleidsimplicaties van zijn proefschrift belangrijk in een context van economisch herstel. ‘Ieder beleid dat restricties oplegt aan rendabiliteit, het aanhouden van kasreservers en het opnemen van leningen of een andere vorm van financiering, zou voor het MKB negatieve gevolgen kunnen hebben in de vorm van een kleiner financieringsaanbod’.
Siraj Zubair is lector finance en accounting aan de Universiteit van Twente en aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Geef een reactie