Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Eerste Kamer geïnformeerd over het richtlijnvoorstel over publieke country-by-country reporting. Het richtlijnvoorstel wil de transparantie bevorderen van de belastingbetalingen die multinationals wereldwijd verrichten.
De Europese Commissie wil dit bereiken door multinationals te verplichten informatie over belastingbetalingen en enkele daaraan gerelateerde gegevens openbaar te maken, zodat hierover en over de desbetreffende fiscale regelgeving een publieke discussie gevoerd kan worden.
Nederland voorstander van transparantie
Nederland heeft steeds volop steun gegeven aan internationale initiatieven tot bevordering van transparantie door middel van belastingrapportages. Nederland heeft diverse malen in Brussel bij de Commissie aangedrongen op voortvarende aanpak van het impact assessment over country-by country reporting.
Wiebes heeft naar aanleiding van de ontwerprichtlijn de vragen die leefden in de Eerste Kamer beantwoord.
Alle belastingen publiceren
Een aantal Kamerleden heeft gevraagd of het niet beter is als alle betaalde belastingen door multinationals worden gepubliceerd. De staatssecretaris heeft aangegeven dat het doel van publieke country-by-country reporting is om voor de maatschappij inzichtelijk te maken hoeveel winstbelasting een multinational daadwerkelijk betaalt en waar deze belasting wordt betaald. De maatregel heeft betrekking op de vennootschapsbelasting, omdat multinationals door gebruik te maken van de verschillende nationale vennootschapsbelastingregels de belastingdruk kunnen verminderen, het zogenaamd base erosion en profit shifting (BEPS). Deze praktijk is ook uitgebreid bestudeerd in het BEPS project van de OESO. Op de andere belastingen wordt er volgens de staatssecretaris door de multinationals minder gestructureerd en daarom is er weinig toegevoegde waarde om die belastingen uit te wisselen of te publiceren.
Politiek debat
Verder vroegen de leden zich af waarom de regering positief is over de ontwerprichtlijn als, aldus de leden van de fracties, een echt zinvol publiek debat zich zou moeten uitstrekken tot een wereldwijd inzicht in de belastingbijdragen. De staatssecretaris stelt dat de EU hier het voortouw in neemt om een begin te maken met de publicatie van landenrapportages, zij het met een enigszins beperkte geografische reikwijdte. Ook vindt het kabinet dat er niet op andere landen gewacht hoeft te worden totdat er wereldwijd een publieke landenrapportage kan worden opgezet.
Geef een antwoord