Minister Dijsselbloem van Financiën wil dat reclame voor bepaalde risicovolle financiële instrumenten verboden wordt. Dijsselbloem liet dat afgelopen vrijdag weten in antwoord op Kamervragen van het CDA en de PvdA. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het verbod een stap in de goede richting, maar nogal laat.
Aanleiding voor de vragen was het bericht over de Belgische toezichthouder, die reclame voor bepaalde cfd’s en binaire opties verbiedt. De instrumenten verkopen mag nog wel in België. Ook Frankrijk werkt aan een verbod op bepaalde reclame-uitingen. Dijsselbloem wil een vergelijkbaar verbod in Nederland. Hij gaat in aanloop naar nieuwe Europese regels samen met de AFM bekijken hoe een reclameverbod in Nederland er uit zou moeten zien en voor welke instrumenten het moet gelden. Binaire opties betalen een vast bedrag uit als de belegger een juiste voorspelling doet over de waardeontwikkeling van een onderliggende waarde zoals een aandeel of wisselkoers. Indien die voorspelling niet uitkomt, verliest de belegger zijn gehele inleg. Een cfd is een financieel contract ter verrekening van verschillen tussen de ‘koper’ en de ‘verkoper’, over de betaling van het verschil tussen de prijs van een onderliggende waarde bij opening van het cfd en de prijs van die onderliggende waarde bij beëindiging.
VEB
De VEB vindt het verbod op reclames van (bepaalde) cfd’s en binaire opties een goede zaak en verwacht een positief effect. Wel vindt de vereniging dat het verbod er nogal laat komt. Vijf jaar geleden riep de beleggersvereniging de AFM al op om actie te ondernemen tegen verkopers van producten als cfd’s. De VEB hoopt snel op verdergaande stappen.
50 klachten
De AFM heeft sinds 2014 ruim 50 klachten binnen gekregen over cfd’s en binaire opties. Een groot deel van de klachten ging over buitenlandse aanbieders van deze risicovolle instrumenten.
Antwoorden Kamervragen cfd’s en binaire opties voor particulieren
Geef een reactie