Bij SRA, RB en NOAB bestaan grote zorgen over de uitfasering van in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraken. De “partnerproblematiek” staat volgens de organisaties in de weg aan de beoogde uitfasering. Dat schrijven de organisaties in een brandbrief aan de Eerste Kamer.
De organisaties verwachten dat er onder de huidige omstandigheden weinig DGA’s gebruik zullen maken van de uitfaseringsmogelijkheden. En dat alleen wordt bereikt dat de bestaande pensioenregelingen worden bevroren. Volgens SRA, RB en NOAB is de partnerproblematiek hier debet aan. In het huidige wetsvoorstel staat dat de partner moet worden gecompenseerd voor het prijsgeven van haar rechten ter zake van de pensioenregeling. Indien de partner niet of onvoldoende wordt gecompenseerd voor de prijs te geven rechten, is naar het oordeel van de staatssecretaris sprake van een schenking.
Gemeenschap van goederen
In zijn schriftelijke antwoorden op Kamervragen over het Belastingplan 2017 heeft staatssecretaris Wiebes met een sterk vereenvoudigde casus enige verduidelijking proberen te geven over de partnercompensatie bij de afkoop van het pensioen in eigen beheer. In de casus heeft de partner – op basis van de actuariële berekeningen – recht op 73% van de totale (commerciële) pensioenaanspraak. Volgens de organisaties leidt de benadering van de staatssecretaris er toe dat de partner een zodanig aanzienlijk recht of zelfs uitbetaling zou moeten krijgen om een schenking te voorkomen. Die verplichting jegens de partner is in de gevallen waarvoor het wetsvoorstel is bedoeld (namelijk bv’s die onder water staan) niet na te komen en zeker niet direct uit te betalen, zo stellen SRA, RB en NOAB. ‘Onder deze omstandigheden zal geen DGA tot uitfasering overgaan, tenzij deze in gemeenschap van goederen is gehuwd.’ De ervaring van de organisaties is echter dat veel DGA’s buiten gemeenschap van goederen zijn gehuwd. Zij vermoeden dat dit zelfs in het merendeel van de gevallen zo is.
Oplossing
SRA, RB en NOAB stellen de Eerste Kamer voor, gezien het belang voor de toepassing van de uitfaseringsfaciliteit, de partnerproblematiek te ondervangen voor het wetsvoorstel in werking treedt. Als er geen eenduidige oplossing komt voor de partnerproblematiek, lijkt verschuiving van de invoeringsdatum een voor de hand liggende mogelijkheid, aldus de organisaties. ‘De belanghebbenden dienen snel en eenduidig te vernemen dat zij zonder het risico van een door de belastingdienst gestelde schenking en de bijbehorende fiscale geschilbeslechting de uitfaseringsfaciliteit kunnen toepassen.’ De voor de hand liggende oplossing voor de partnerproblematiek is volgens de organisaties om wettelijk vast te leggen dat het verlenen van medewerking door de partner zonder (afdoende) compensatie gedurende de periode 2017 tot en met 2019 geen schenking aan de DGA oplevert.
Geef een reactie