Veel ondernemers zijn op diverse belangrijke punten onzeker over hun kennis van geldzaken. Ondernemers die aangeven veel kennis van geldzaken te hebben, presteren vaak beter dan ondernemers die aangeven minder kennis te hebben. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Grip op de tent, ondernemers over hun financieel inzicht’, dat de KvK dinsdag heeft gepubliceerd.
De KvK krijgt jaarlijks veel vragen van ondernemers over financiering en geldzaken: 20.000 telefonische vragen en circa 300.000 bezoeken op de website. Vaak blijkt in de adviesgesprekken dat de problemen van deze ondernemers worden veroorzaakt door weinig kennis van geldzaken of een onvoldoende organisatie daarvan.
Onzeker over fiscale wetgeving
Ongeveer de helft van de ondernemers zegt niet zeker te zijn van hun kennis. Het gaat dan vooral over de fiscale wetgeving over inkomstenbelasting (49%), de basisprincipes van de balans en winst- en verliesrekening (52%) en benodigde cijfers voor een rentabiliteitsprognose (54%).
Accountant helpt bij financiële beslissingen
Financiële beslissingen worden vrijwel altijd door de MKB-ondernemer zelf genomen (83%) of met de medevennoten (11%). Bij ZZP’ers neemt 98% zelf de beslissingen. Soms maken ondernemers wel gebruik van anderen bij het nemen van financiële beslissingen. Deze hulp krijgen zij voornamelijk van hun accountant, daarna volgen familieleden of boekhouder. MKB’ers krijgen deze hulp ook van vennoten. 59% van de ZZP’ers krijgt geen hulp bij financiële beslissingen en 27% van de MKB’ers.
Twee derde van de ondernemers schakelt ondersteuning in bij belastingen en het opstellen van de winst- en verliesrekening en de balans. Slechts een kwart van de ondernemers laat zich ondersteunen bij de rentabiliteitsprognoses en het regelen van de pensioenvoorziening. Dat is volgens de KvK opmerkelijk, omdat financieel vooruitkijken belangrijk is om een dreigende ongewenste situatie te vermijden of om hierop tijdig bij te sturen.
Inschakelen accountant
Veel ondernemers regelen hun geldzaken en financiën zelf. Bij MKB’ers schakelt 35% een accountant in, bij ZZP’ers is dat 14%. Een externe boekhouder wordt door 24% van de MKB’ers ingehuurd. Van de ZZP’ers maakt 28% hier gebruik van.
Ongewenste situaties
62% van de MKB’ers en 52% van de ZZP’ers heeft in de afgelopen drie jaar te maken gehad met een ongewenste financiële situatie. Opvallend is dat in de afgelopen drie jaar een kwart van de ondernemers privé-middelen heeft ingezet om een zakelijk tekort te compenseren. Een vijfde van de ondernemers heeft last gehad van een zakelijke bankrekening die ontoereikend is of het mislopen van omzet door onvoldoende nieuwe klanten. Bijna een vijfde van de MKB’ers en 12% van de ZZP’ers heeft betaalachterstanden gehad in de afgelopen drie jaar.
Familie uit zorgen financiële situatie
In de afgelopen 36 maanden heeft 13% van de respondenten signalen ontvangen van derden die hun zorgen uitten over hun financiële situatie. Zowel voor MKB’ers als voor ZZP’ers is familie daarin de meest voorkomende afzender. Daarna volgen de accountant (5% bij MKB, 2% bij ZZP) en de boekhouder (3% bij zowel MKB en ZZP). Bij MKB’ers worden zorgen ook door het personeel geuit.
KvK versterkt voorlichting
Naar aanleiding van dit onderzoek, versterkt de KvK de komende jaren haar voorlichting en educatie over financiële basiskennis. Dit zal digitaal worden aangeboden via webinars en massive open online courses (moocs) waardoor iedereen gemakkelijk zijn kennis kan vergroten. De online cursus kan namelijk ook gevolgd worden via de telefoon. Daarnaast biedt de KvK telefonisch advies en waar gewenst bijeenkomsten in het hele land. Zo kunnen ondernemers de grip op hun onderneming duurzaam versterken.
Geef een reactie