In twee jaar tijd is door de overheid en de markt voor circa 2,7 miljard euro aan extra financiering beschikbaar gemaakt voor het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit de voortgang van het Aanvullend Actieplan MKB-financiering die minister Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het actieplan werd in juli 2014 gelanceerd met als doel om het MKB te ondersteunen bij een krachtig herstel na de crisis door knelpunten rond financiering aan te pakken. Van de verschillende acties uit dit plan profiteren duizenden MKB’ers.
Versterken risicodragend vermogen
Voor het MKB is het cruciaal dat er naast kredieten van banken ook voldoende andere mogelijkheden voor risicokapitaal zijn. In het Aanvullend Actieplan is daarom via zogenaamde achtergestelde leningenfondsen het eigen vermogen van ondernemers versterkt. Zij kunnen zo makkelijker een krediet krijgen. Hiervan is de eerste 150 miljoen euro benut: de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) heeft met dit bedrag een fonds van 300 miljoen euro opgezet.
Dutch Venture Initiative (DVI2)
Via het tweede Dutch Venture Initiative (DVI2) zijn in korte tijd investeringen van 340 miljoen euro in snelgroeiende bedrijven tot stand gekomen. DVI2 is bedoeld om ondernemers een betere toegang tot investeringen te geven via al bestaande fondsen voor risicokapitaal. Nieuwe, veelbelovende bedrijven worden zo in staat gesteld te innoveren en te groeien. Het eerste DVI-fonds maakte 1,3 miljard euro aan investeringen los, DVI2 maakt nogmaals eenzelfde bedrag beschikbaar. Daarnaast zijn tot en met het derde kwartaal van 2016 via de Vroegefasefinanciering (VFF) 41 aanvragen van innovatieve starters en 24 aanvragen van academische starters gehonoreerd voor in totaal 17,4 miljoen euro. Via het VFF kunnen ondernemers in een vroege of vernieuwende fase een lening krijgen, zodat waardevolle ideeën voor nieuwe producten of diensten de markt bereiken.
Betere toegang tot MKB-financiering
Ook voor kleine en startende ondernemers met een haalbaar ondernemersplan is het belangrijk dat zij een krediet kunnen krijgen. Via Qredits worden hiervoor leningen verstrekt tot 250.000 euro. In de afgelopen jaren zijn meer dan 8.000 ondernemers gefinancierd voor in totaal 170 miljoen euro. Ondernemers krijgen via Qredits ook coaching en begeleiding. Daarnaast wordt via het initiatief Betaalme.nu gewerkt aan het beter en tijdiger betalen van mkb-bedrijven. Momenteel doen hier 32 grootbedrijven aan mee, goed voor meer dan 80.000 mkb-toeleveranciers. Het doel is om dit in 2017 te laten stijgen naar 100 grote bedrijven. Tot slot wordt ook de toegang tot crowdfunding verbeterd door de belegger beter te beschermen en platformen voor funding te verbeteren. In 2015 haalden ruim 1.200 bedrijven voor 181 miljoen euro aan investeringen op via deze financieringsvorm.
Vergroten vaardigheden en kennis
Binnen het actieplan is ook gewerkt aan het vergroten van kennis en vaardigheden van het kleinbedrijf. Dit is cruciaal om de slagingskans van een financieringsaanvraag bij een bank of andere financier te vergroten. Vanuit het actieplan is daarnaast gewerkt aan voorlichting over de bestaande financieringsmogelijkheden via de Nationale Financieringswijzer en Fink. Ondernemers kunnen daarnaast een mentor krijgen om hen te coachen en te helpen bij de groei van het bedrijf. Het platform NLGroeit, mede ondersteund door de Kamer van Koophandel, heeft tot nu toe 120 matches opgeleverd
Geef een reactie