De Fink-standaard blijkt voor financiers bruikbaar om een eerste verkenning te beoordelen, maar het Fink-platform heeft niet optimaal gewerkt. Het aantal aanvragen op de online portal bleef achter bij de verwachting. Dit blijkt uit de resultaten van de evaluatie van de pilot Fink.
Fink, wat staat voor Financieringslink, is een pilot van het Ministerie van Economische Zaken. Het is een online portaal waarmee midden- en kleinbedrijven snel en gemakkelijk inzicht kunnen krijgen in hun financieringskansen bij meerdere financiers. De pilot liep tot september 2016.
Nieuwe weg
Nu de pilot is afgerond, slaat Fink een nieuwe weg in. Het doel blijft onveranderd: het verlagen van de drempel naar financiering voor het MKB.
Dinsdag heeft minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer geïnformeerd over het vervolg van de pilot. De minister stelt onder meer vast dat de Fink-standaard een (vrijwillige) basisvoorziening kan bieden voor zowel ondernemers als financiers. Hiermee kunnen ondernemers en hun adviseurs (online) met een beperkte set van gegevens contact maken met verschillende financiers en een eerste inzicht krijgen in hun mogelijkheden. Het is aan de markt om de standaard toe te passen. Doet de markt dit niet of te weinig dan kan alsnog overwogen worden het berichtenverkeer via een door de overheid ondersteund Fink-portaal te organiseren, zo laat programmamanager Paul van Dijk weten.
Fink-financier
Voor een goede werking van de MKB-financieringsmarkt is belangrijk dat bedrijven vertrouwen hebben in financiers. Om “Fink-financier” te worden, dient een financier te voldoen aan een aantal basisvoorwaarden. Het gaat hier niet alleen om de bereidheid om binnen afzienbare tijd te reageren op de intake, maar bijvoorbeeld ook om transparantie over gehanteerde tarieven.
Roadmap Fink
De komende tijd gaat het programma de actielijnen van de Roadmap Fink uitwerken en implementeren. Daarbij hoort ook een inventarisatie van mogelijke andere maatregelen om de werking van de MKB-financieringsmarkt te verbeteren.
Geef een reactie