Dinsdag 13 december heeft de Eerste Kamer met staatssecretaris Wiebes (Financiën) gedebatteerd over zes wetsvoorstellen voor het Belastingplan van 2017:
- Belastingplan 2017
- Overige fiscale maatregelen 2017
- Fiscale vereenvoudigingswet 2017
- Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen
- Wet tijdelijk verlaagd tarief laadpalen met een zelfstandige aansluiting
- Wet uitwisseling inlichtingen over rulings
Tijdens het debat werden drie moties ingediend:
- Senator Van Rij (CDA) verzocht de regering een spoedwet in te dienen die de spaar-vrijstelling van 25.000 euro met ingang van 1 januari 2017 verdubbelt naar 100.000 euro. Staatssecretaris Wiebes stelde dat de dekking van deze motie ondeugdelijk is en ontraadde de motie.
- Senator Van Rooijen (50PLUS) verzocht de regering bij het Belastingplan 2018 te regelen dat de afbouw van de hogere naar de lagere ouderenkorting geleidelijk wordt en dat de inkomensgrens van 36.057 euro wordt verhoogd. Staatssecretaris Wiebes gaf aan dat hij geen beloftes kan doen over de periode van het volgend kabinet, maar zal dit voorstel wel aan het volgende kabinet doorgeven.
- Senator Köhler (SP) verzocht de regering binnen een half jaar met voorstellen te komen om aan die brievenbusfirma’s minimumeisen op te leggen over hun reële economische activiteit in Nederland. Staatssecretaris Wiebes stelde dat met een brievenbusfirma op zichzelf niets mis is. Er moet ingezet op het bestrijden van misbruik van belastingverdragen. De motie werd ontraden.
Op dinsdag 20 december 2016 wordt over de moties en de wetsvoorstellen gestemd.
Discussie
Senator Van Rij (CDA) gaf aan dat zijn fractie verbaasd is over vier ontwerp-richtlijnen van de EC, die naar zijn idee niet in lijn zijn met wat er in OESO-verband is afgesproken. Als het aan de CDA-fractie ligt gaat de Eerste Kamer bij drie van de vier voorstellen (CCTB -common corporate tax base-, CCCTB -common corporate consolidated tax base- en hybrids met derde landen) volgende week een “gele kaart” trekken.
Deerniswekkend beeld
Senator Van de Ven (VVD) stelde dat de durf van het kabinet om in 2016 een lastenverlichting van € 5 miljard te geven, zich specifiek heeft uitbetaald voor de werkenden en senator Van Rooijen (50PLUS) betoogde dat de inkomstenbelasting een deerniswekkend beeld geeft. Met name werkenden en gepensioneerden krijgen volgens Van Rooijen een geheel verschillende fiscale behandeling, die riekt naar fiscale leeftijdsdiscriminatie. Ook Senator Köhler (SP) betoogde dat het kabinet er niet in slaagt om voor eerlijk delen tussen de verschillende inkomensgroepen te zorgen.
Belastingstelsel complexer
Senator Van Strien (PVV) gaf aan dat het kabinetsbeleid ertoe heeft geleid dat belastingstelsel nog complexer en onoverzichtelijker is geworden. Volgens Wiebes (Financiën) is vereenvoudiging van het belastingstelsel inderdaad hard nodig. Er wordt volgens de staatssecretaris inderdaad leeftijdsdiscriminatie toegepast, maar dit werkt juist in het voordeel van ouderen.
Geef een reactie