Scherper toezicht en strengere kwaliteitsnormen eisen hun tol: tientallen MKB-accountantskantoren hebben de laatste jaren vrijwillig hun wettelijke controlevergunning ingeleverd bij toezichthouder AFM. Dat meldt het FD. Vooral de kleinere MKB-accountant wil of kan niet meer voldoen aan de strengere kwaliteitseisen in de accountantssector.
Het dagblad heeft cijfers opgevraagd bij toezichthouder AFM. Daaruit blijkt dat het aantal accountantsorganisaties dat wettelijke controles mag uitvoeren bij bedrijven, gemeenten en zorginstellingen de laatste jaren is gedaald van 471 medio 2012 tot 338 nu. Van die groep mogen 10 kantoren ook controles uitvoeren bij oob’s, oftewel organisaties van openbaar belang (beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars). Dat waren er in 2012 nog 14. In het niet-oob-segment daalde het aantal vergunninghouders van 457 naar 328.
Onvoldoende kwaliteit
Het FD sprak onder meer met Bart Retera, partner bij Retra De Natris Accountants uit Valkenswaard. Daar ging in 2015 de vergunning in de prullenbak. “Voor ons als klein kantoor wegen de hoge kosten om te voldoen aan de steeds strengere kwaliteitseisen absoluut niet op tegen de baten.” Schandalen in de sector leidden de afgelopen jaren tot strenger AFM-toezicht en hogere kwaliteitseisen bij brancheorganisaties. De AFM beoordeelde in 2013 zo’n 80% van de controleopdrachten in het niet-oob-segment als onvoldoende. Twee afzonderlijke onderzoeken van beroepsorganisatie NBA en branchevereniging SRA leverden in 2015 geen wezenlijk beter beeld op.
Samenwerking
Volgens compliance-adviseur Arnout van Kempen wordt door het krimpen van het aantal houders van een controlevergunning simpelweg het kaf van het koren gescheiden. “Accountantsorganisaties waren niet gewend dat er iemand over hun schouder meekeek. Dat is nu anders. Voor kantoren wordt het steeds lastiger om aan de eisen te voldoen van de toezichthouder.” Samenwerking is een oplossing waar steeds meer kleinere accountantsorganisaties voor kiezen. Daarmee kunnen de controle-activiteiten gezamenlijk in een aparte BV worden ondergebracht. Daarvoor hebben onder meer Brabant Accountants, Dommeldael en Biemans gekozen. Zij hebben de controlewerkzaamheden ondergebracht bij Audit Service Brabant (ASB).
Broddelwerk
ASB-directeur William Manders, voorheen actief als zelfstandig adviseur: “Ik heb bij veel mkb-kantoren de controledossiers ingezien en kwam al snel tot de conclusie dat de kwaliteit van de controles matig was. Er werd soms gewoon broddelwerk afgeleverd. Alleen toen zat de toezichthouder er nog niet zo bovenop als nu.” Volgens Manders is een aparte BV oprichten de beste oplossing: “Wij kunnen meer kwaliteit leveren dan een klein accountantskantoor dat slechts een paar controleopdrachten per jaar uitvoert. Bij ons werken mensen die fulltime bezig zijn met wettelijke controles.”
Volgens de AFM laat de kwaliteit van wettelijke controles nog steeds te wensen over. “De toetsing van de accountantskantoren die geen beursgenoteerde bedrijven mogen controleren is tegenwoordig in handen van de NBA en SRA. Maar ook uit die onderzoeken blijkt dat nog lang niet alle reviews positief zijn.”
Toekomst acountantsberoep
Guus Ham, directeur van belenagenbehartiger Novak, waarschuwt voor een tweedeling in de sector. “De grotere kantoren voeren niet alleen steeds meer wettelijke controles uit, zij trekken ook andere opdrachten naar zich toe. Bijvoorbeeld de vrijwillige controles en het verlenen van zekerheid over subsidieaanvragen. Dat zijn werkzaamheden die zonder controlevergunning ook door een MKB-accountant uitgevoerd kunnen worden. Waar zit dan nog de toegevoegde waarde van de accountantstitel als mkb-accountants nog slechts de administratie doen? Het is tijd dat er binnen de beroepsgroep een discussie plaatsvindt over de toekomst van het accountantsberoep.”
Geef een reactie